nieuws

Jasper Albinus ontvangt aanmoedigingsprijs

Ellen Deckwitz wint De Johnny 2021

18 november 2021

Ellen Deckwitz heeft in het Posttheater in Arnhem de allereerste De Johnny in ontvangst genomen, de nieuw in het leven geroepen oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Naast Deckwitz waren ook Rodaan Al Galidi en Babs Gons genomineerd. De aanmoedigingsprijs ging naar het door Deckwitz voorgedragen talent Jasper Albinus.

De Johnny naar Deckwitz Foto: Prijs de Poëzie

De jury, de jury, die bestond uit Babeth Fonchie, Erik Jan Harmens, Onias Landveld, Dieuwertje Mertens en Yannick Moyson, merkte op dat ‘podiumpoëzie’ een brede en veelzijdige noemer is, “waar disciplines als poetry slam, voordrachtskunst, spoken word, en performance art onder vallen. Binnen de Belgisch-Nederlandse jury werd al snel duidelijk dat begrippen, opvattingen en formuleringen over wat podiumpoëzie precies is uiteenlopend zijn. De gedeelde conclusie is dat juist deze veelvormigheid podiumpoëzie bijzonder aantrekkelijk en interessant maakt.” En schreef over de keuze voor de winnaar:

Het reglement schrijft voor dat De Johnny maar één winnaar kan hebben. De meesterlijke meerduidigheid van diens poëzie gaf de doorslag, en daarnaast prijst de jury diens altijd energieke optredens en inzet om poëzie zicht- en hoorbaar te maken. Binnen het oeuvre is een evidente ontwikkeling te zien. Het werk is zowel toegankelijk voor beginnende als voor gevorderde poëzieliefhebbers. Na rijp beraad – het ging niet zonder slag of stoot – is er gekozen om De Johnny 2021 uit te reiken aan Ellen Deckwitz.

Jonge talenten

De Johnny is niet alleen een oeuvreprijs maar brengt ook nieuw talent onder de aandacht; aan de drie genomineerden werd gevraagd een opkomend talent voor te dragen die bij hun winst automatisch een deel van het prijzengeld (namelijk € 2.000) ontvangt. Dit waren: Jasper Albinus (voordracht Ellen Deckwitz), Veronique Efomi (voordracht Babs Gons) en Ildikó Snijders (voordracht Rodaan Al Galidi). Met Deckwitz viel ook Jasper Albinus, voormalig deelnemer van het Slow Writing Lab, in de prijzen.

De Johnny

De Johnny is een oeuvreprijs voor podiumpoëzie, speciaal voor dichters, woordkunstenaars en podiumartiesten die op uitzonderlijke wijze bijdragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. Naast de geldprijs van € 10.000, waarvan € 2.000 bestemd is ter stimulering van een opkomende podiumdichter naar keuze van de winnaar, ontvangt de laureaat een trofee uit handen van de jury.

De naam van de prijs is geïnspireerd op de dichter Johnny van Doorn (1944 – 1991) die poëzie als podiumkunst in de schijnwerpers plaatste met zijn onnavolgbare en explosieve voordracht. In de periode 1993 tot 2012 werd jaarlijks de Johnny van Doornprijs uitgereikt. Winnaars waren onder andere Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Bart Chabot, Erik de Jong (Spinvis) en Nico Dijkshoorn.

Lees meer