nieuws

Amira Daoudi wint Cross-overLab 2021

16 november 2021

Grafisch ontwerpster en art director Amira Daoudi heeft met haar project Loulou de Cross-overLab 2021-prijs gewonnen. Deze prijs, met een waarde van 5.000 euro, stelt de winnares in staat om met een zelfgekozen coach haar project verder te ontwikkelen. Het doel is om een cross-over te maken naar een documentaire. Het Cross-overLab komt tot stand met samenwerking van o.a. het Nederlands Letterenfonds.

Het Cross-overLab

Het Cross-overLab is een zes maanden durend creatief traject dat makers met behulp van hoogstaande coachings, workshops en masterclasses helpt overschakelen naar een medium waar ze nog niet professioneel in hebben gewerkt. Uit meer dan 60 inzendingen van Belgische en Nederlandse professionals uit de wereld van fictie, documentaire, animatie, theater, literatuur, poëzie en games, werden uiteindelijk zeven kandidaten geselecteerd met zes projecten:

  • Amira Daoudi met Loulou;
  • Domien Huyghe en Gudrun Wylleman met Jack & De slinkende stad;
  • Willemiek Kluijfhout met Lady Lazarus;
  • Lisette Ma Neza met Hier en daar;
  • Yamina Takkatz met Les boucles d’oreilles;
  • Michael Van Peel met Passe-Partout.

Deze projecten werden begeleid door vier coaches: Nolwenn Guiziou, Esther van Driesum, Niels ’t Hooft en Michael De Cock. De kandidaten namen daarnaast ook deel aan masterclasses waarin het cross-over-aspect telkens werd uitgelicht. Het Cross-overLab is een initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Nederlands Filmfonds en deAuteurs, in samenwerking met Literatuur Vlaanderen, deBuren, MEDIA Desk Vlaanderen en MEDIA Desk Nederland, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds.

Afgelopen zaterdag presenteerden de kandidaten hun projecten voor professionals en een jury in Lumière Cinema in Maastricht. De jury bestond uit Miryam van Lier, Jedidjah Julia Noomen en Jenny Mijnheimer.

Over het winnende project zeggen zei zij volgende: ‘Alle projecten zijn wat ons betreft levensvatbaar, maar toch waren we unaniem over de winnaar. We voelen meteen de impact van wat deze maker meebrengt naar een nieuw project. We zien een manier van meerlagig denken en een concept met grote potentie. Enerzijds zien we grote dieptescherpte en anderzijds beheerst deze maker ook de kracht van dingen NIET laten zien. Ook al weten we nog niet precies hoe de verteller en de inhoud zich elkaar tot elkaar verhouden, de randvoorwaarden zijn dusdanig dat we denken dat met de juiste coaching, dit project verschillende werelden aan elkaar verbindt.’

Amira Daoudi

Amira Daoudi, de laureaat van de Cross-overLab 2021-prijs, woont en werkt in Brussel, waar ze zich specialiseert in het maken van film- en theateraffiches. Sinds haar succesvolle affiche voor het Oscargenomineerde Rundskop (2010) blijft haar portfolio groeien. Vandaag staat ze aan de leiding van Studio Daoudi, een internationaal creatief communicatiebedrijf.

Lees meer