nieuws

Boekenbon Literatuurprijs voor Wessel te Gussinklo

11 november 2021

De Boekenbon Literatuurprijs 2021 is voor Op weg naar De Hartz van Wessel te Gussinklo (Koppernik). Juryvoorzitter Winnie Sorgdrager heeft de prijs in Den Haag overhandigd aan Geraldine te Gussinklo, zijn dochter, aan wie het boek ook is opgedragen. Te Gussinklo kon omwille van zijn gezondheid niet persoonlijk aanwezig zijn. Naast Op weg naar De Hartz waren ook De terugkeer van Esther Gerritsen (De Geus), De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker (Das Mag), Het boek Daniel van Chris De Stoop (De Bezige Bij) en Al het blauw van Peter Terrin (De Bezige Bij) genomineerd voor deze grote prijs waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden.

Juryvoorzitter Winnie Sorgdrager zei bij de bekendmaking van de winnaar: “De jury stond voor de moeilijke opdracht om uit de vijf beste boeken van het afgelopen jaar er één te kiezen. De jury heeft uiteindelijk gekozen voor het boek waarvan het lezen voelt als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen. De auteur laat je als lezer een innerlijke wereld betreden die zich niet laat snoeien: je zult het volledig moeten ondergaan. Al eerder heeft Te Gussinklo laten zien dat hij tijdloos proza levert, dat krachtig en indringend is.”

Het is de tweede grote bekroning voor Te Gussinklo (1941); in 2019 ontving hij voor De hoogstapelaar de BookSpot Literatuurprijs. Het Nederlands Letterenfonds verleende voor het schrijven van beide titels projectsubsidies. Op weg naar De Hartz is het vierde deel van de Ewout Meyster-cyclus van Te Gussinklo, waartoe naast De hoogstapelaar ook De opdracht (1995) en De verboden tuin (1986) behoren.

De jury

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2021 bestond naast voorzitter Winnie Sorgdrager (Minister van Staat) uit Jozefien Van Beek (journalist en recensent voor De Standaard), Jan Dertaelen (recensent voor De Tijd en boekverkoper bij De Groene Waterman), Miriam Piters (conrector en docent Nederlands aan het Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum), Ronnie Terpstra (boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde), Dominique van Varsseveld (recensent voor NRC) en Jeroen Vullings (recensent voor Elsevier en Nieuwsweekend).

Over de Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek, zowel fictie als non-fictie komen in aanmerking. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers - recensenten en boekverkopers - uit Nederland en Vlaanderen. Voor de editie van 2021 kwamen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021. Het volledige juryrapport is te vinden op de website boekenbonliteratuurprijs.nl.

“De drang tot doorlezen wint het paradoxaal genoeg van de ongekend grote plaatsvervangende schaamte die de schrijver zo voelbaar pijnlijk weet op te roepen.”