nieuws

Biografie Erasmus valt in de prijzen

Sandra Langereis wint de Libris Geschiedenis Prijs

2 november 2021

Op zondag 31 oktober heeft Sandra Langereis voor haar boek Erasmus: dwarsdenker (De Bezige Bij) de Libris Geschiedenis Prijs in ontvangst mogen nemen. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Langereis’ portret van Erasmus kwam tot stand met een biografiebeurs van het Nederlands Letterenfonds.

In het radioprogramma OVT is op zondagmiddag bekendgemaakt dat de juryprijs voor het beste historische boek naar de biografie van humanist Desiderius Erasmus gaat. Uit het juryrapport: ‘Een uitzonderlijk boek waardoor je de historische figuur Erasmus als mens leert kennen, met zijn goede én zijn slechte eigenschappen.’ Naast Erasmus: dwarsdenker kwamen er vier andere boeken in aanmerking voor de prijs, die uit een bedrag van € 20.000 bestaat. De prijs is een onderdeel van de Maand van de Geschiedenis, en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Briefwisselingen

Langereis is de eerste biograaf die het leven van Erasmus bestudeert aan de hand van zijn briefwisselingen, die ze op de voet volgde om zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Zo schetst ze niet alleen het leven van Erasmus, maar werpt ze ook licht op een bewogen tijdvak: een periode van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid.

Erasmus

Schrijverslevens, biografieregeling

Erasmus: dwarsdenker is tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds, binnen de biografieregeling. Schrijversbiografieën bieden zicht op het kunstenaarschap van schrijvers, dragen bij aan de literatuurgeschiedenis en vergroten de zichtbaarheid van de literatuur in het algemeen. Het schrijven van een biografie vereist een grote tijdsinvestering van biografen. De biografieregeling van het Nederlands Letterenfonds beoogt de totstandkoming van goed schreven literairhistorische biografieën te stimuleren.

Lees meer