nieuws

Johannes Vermeer Prijs uitgereikt aan Natasja Kensmil

1 november 2021

Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van OCW, heeft vanavond de Johannes Vermeer Prijs 2021 uitgereikt aan schilder Natasja Kensmil. De jury van deze editie van de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, roemt Kensmil om haar werk dat helend, opbouwend en kritisch tegelijkertijd is.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Het HEM in Zaandam werden video’s vertoond met werk van Natasja Kensmil, zong Lucretia Starke nummers van Henry Purcell en Giulio Caccini en sprak presentator Daphne Bunskoek met de demissionair minister en met juryvoorzitter Andrée van Es, die vervolgens het juryrapport voorlas.

“Natasja Kensmil reflecteert op de heersende canon en brengt nieuwe lagen van de geschiedenis voor het voetlicht. Daarbij polariseert haar werk nooit; het toont complexiteit en verbindt. Kensmil bekladt niet, ze haalt niets weg. Ze negeert niet, maar vervormt wat we zien. Naast het heersende beeld plaatst zij een nieuw en gelaagd beeld. Het getuigt van visie en uitzonderlijk talent om zo op ons gedeelde erfgoed te reflecteren, op volstrekt autonome wijze en met zo’n prachtig eigen handschrift dat niet onberoerd laat. Unaniem koos de jury voor Natasja Kensmil als winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021.”

Ingrid van Engelshoven overhandigt de Johannes Vermeer prijs aan Natasja Kensmil Foto: Anne Reitsma Fotografie

Minister Van Engelshoven: “Op de eerste dag dat musea weer open gingen heb ik in de Hermitage het Monument der Regentessen mogen zien. En wat ik zo bijzonder vind is de manier waarop Natasja Kensmil laat zien dat in de geschiedenis en schilderkunst bepaalde aspecten niet de aandacht hebben gekregen die nodig is. Zij durft scherp en genuanceerd het hele verhaal te vertellen. Haar werk geeft diepgang en is van grote toegevoegde waarde aan onze schilderkunst, een zeer terechte winnaar van de Johannes Vermeer Prijs.”

schilderij van Natasja kensmil Monuments of Regents (2020) - Natasja Kensmil. Fotograaf: Peter Cox . Bron: website Amsterdam Museum

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Het prijzengeld van 100.000 euro mag door de winnaar worden besteed aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein. De organisatie van de prijs is in handen van de zes rijkscultuurfondsen met het Mondriaan Fonds als penvoerder. De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.

De Nederlandse regering heeft de prijs in 2008 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs werd eerder uitgereikt aan Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi.

Werk van Natasja Kensmil is tot en met 9 januari te zien in Kunsthal Kade in Amersfoort en tot en met 2 januari in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage in Amsterdam.

Meer informatie

In de pers

schilderij Natasja Kensmil Natasja Kensmil, Jenny en Karl (Marx), 2009, olieverf op linnen, 150 x 150 cm, courtesy andriesse ~ eyck galerie. Bron: website Kunsthal Kade