nieuws

‘Jours de sable’ bekroond

Aimée de Jongh wint Prix Ouest France

1 november 2021

Aimée de Jongh heeft dit weekend op het stripfestival Quai des Bulles de Prix Ouest France 2021 ontvangen voor haar graphic novel Dagen van zand (Jours de sable, Franse vertaling door Jérôme Wicky voor uitgeverij Dargaud). De prijs is opgezet door Ouest France, een van de grootste kranten van Frankrijk, en bekroont het beste stripboek van het afgelopen jaar. De Jongh is de eerste vrouw die de prijs in ontvangst heeft mogen nemen.

Le Prix Ouest France

De stripprijs Le Prix Ouest France bestaat sinds 2009. De jury, die bestaat uit lezers van maximaal 35 jaar oud, looft de prijs uit aan het beste stripboek dat in het afgelopen jaar verscheen. De prijs is in het leven geroepen door de Franse krant Ouest France, en wordt georganiseerd door het stripfestival Quai des Bulles, waar ook de prijsuitreiking plaatsvindt. Het prijzengeld bedraagt € 2.000.

De jury was vooral te spreken over de sterke cinematografische laag die Dagen van zand bevat. Daarnaast prezen ze het boek om de relatie tussen de hoofdpersonages en de natuur, de contemplatieve sfeer van het boek en het feit dat er ruimte is om als lezer zelf een interpretatie van het verhaal te maken.

De Jongh neemt prijs in ontvangst De Jongh neemt haar prijs in ontvangst. Foto: Barbara den Ouden.

Dagen van zand

In Dagen van zand (Scratch Books) reist Aimée de Jongh af naar het Oklahoma van 1937, waar fotograaf John Clarck de zoegenoemde ‘dust bowl’ probeert vast te leggen. Het gebied wordt geteisterd door extreme droogte, zandstormen en armoede. Het is aan John om de dramatische leefomstandigheden van de bevolking te fotograferen. Waar de zandstormen en de stugge mensen in het begin nog de zwaarste obstakels zijn waarmee John geconfronteerd wordt, steken er al snel andere, grotere kwesties de kop op. Hoe laat hij als fotograaf het grotere plaatje zien, dat buiten de kaders van het geschoten beeld bestaat? En hoe houdt John voldoende emotionele afstand tot wat, en wie hij vastlegt? Is hij wel om de juiste redenen fotograaf geworden?

De Franse editie van Dagen van zand (Jours de sable, Dargaud) is door het Letterenfonds ondersteund met een Translation grant. Ook maakte Aimée de Jongh gebruik van een reisbeurs van het Letterenfonds om in de Verenigde Staten onderzoek te doen voor haar boek.

Internationaal succes

Dagen van zand kon rekenen op veel internationale belangstelling: het boek verscheen gelijktijdig in zowel Frankrijk als Nederland, en binnenkort volgen publicaties in Engeland en de Verenigde Staten. Ook zijn de vertaalrechten aan Duitsland, Polen en Kroatië verkocht. Het boek werd, naast de Prix Ouest France, genomineerd voor de Franse prijs Libraires de Bande Dessinée 2022.

De Jongh, foto door Bruyn

Over Aimée de Jongh

Aimée de Jongh (Rotterdam, 1988) is een Nederlandse stripauteur, animator en illustratrice. Haar werk werd onder andere gepubliceerd in dagblad Metro, en ze verzorgde animaties voor De Wereld Draait Door. Eerder verschenen de graphic novels De terugkeer van de wespendief, Bloesems in de herfst en TAXI!. Dagen van zand is haar nieuwste boek, dat in juli 2021 werd genomineerd voor de Franse prijzen Sélection Prix FNAC France Inter 2022 en Sélection Prix des Libraires 2022, en in oktober 2021 de Prix Ouest France in de wacht sleepte.

Lees meer

Barbara den Ouden

Contact

Barbara den Ouden

Teamcoördinator & Specialist internationaal

[email protected]