nieuws

Andriessen, Rijneveld en Sassen

Drie winnaars Haagse literatuurprijzen

29 oktober 2021

In het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van drie belangrijke Haagse literatuurprijzen. De Jan Campert-prijs 2021 gaat naar Mischa Andriessen voor zijn gedichtenbundel Het drogsyndicaat. Erna Sassen ontvangt voor de jeugdroman Zonder titel de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs. Marieke Lucas Rijneveld krijgt voor Mijn lieve gunsteling de F. Bordewijk-prijs 2021; eerder deze maand werd de roman ook al bekroond met de Tzum-prijs. Op 23 januari 2022 reikt de Jan Campert Stichting de prijzen - elk ter grootte van € 6.000 - uit in Den Haag.

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Nisrine Mbarki, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.

Andriessen (1970) „weet een wereld op te roepen die tegelijk de geschiedenis en het nu belicht. Hij creëert een wreed, donker, talig tableau dat hij met spaarzame lichtstrepen voorziet van emotionaliteit”, aldus de jury. Marieke Lucas Rijneveld (1991) neemt de lezer mee „op het ademloze ritme van wat niet minder dan een verslag is van een verzengende obsessie, de obsessie van een veearts, zelf beschadigd, voor een beschadigd 14-jarig jongensmeisje.” En Sassen (1961) heeft „zich ontwikkeld tot een schrijver die de stem van een puber als geen ander weet te vangen. In rauwe en confronterende, maar tegelijkertijd ontroerende taal kruipt ze dit keer in de huid van vmbo-ers.”

Eerder werd al bekendgemaakt dat de Vlaamse auteur Peter Verhelst op basis van zijn oeuvre de Constantijn Huygens-prijs 2021 zal ontvangen, waaraan een bedrag van € 12.000 is verbonden.

beeld met vier portretten

Onze link

Het drogsyndicaat van Mischa Andriessen (Querido) en Zonder titel van Erna Sassen (Leopold) kwamen met een beurs van het Nederlands Letterenfonds tot stand. Rijnevelds roman Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact) is of wordt in meer dan acht talen vertaald. Ook de uitgave van de Duitse, Franse en Spaanse vertaling wordt door het Letterenfonds ondersteund.

Jan Campert-Stichting

De Haagse Literatuurprijzen worden op 23 januari 2022 uitgereikt door de wethouder van Cultuur, Robert van Asten tijdens het internationale literatuurfestival Winternachten in Den Haag. De prijzen worden toegekend door de Jan Campert-Stichting, waarvan het secretariaat is ondergebracht bij het Literatuurmuseum.

Meer informatie

Mischa Andriessen draagt voor uit zijn bundel Het drogsyndicaat in Letteren Live; scroll naar 18:15 voor het begin van de voordracht.