nieuws

Nieuwe non-fictie prijs

PBBJ

27 oktober 2021

Nederland en Vlaanderen zijn een nieuwe grote boekenprijs voor Nederlandstalige non-fictie rijker: de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar (PBBJ) ter grootte van € 15.000. Met de PBBJ wordt het maatschappelijk belang van non-fictie gevierd; of, zoals het in het reglement staat, de winnende titel zal een boek zijn “dat je nu moet lezen om deze tijd te begrijpen; het is relevant, invloedrijk en biedt een nieuw perspectief”. In april 2022 wordt de prijs voor het eerst uitgereikt. Uitgevers kunnen tot het einde van dit jaar hun in 2021 in Nederland en Vlaanderen verschenen titels insturen.

Jury

De eerste PBBJ-jury wordt gevormd door Saskia De Coster, Karel Degraeve, Nadia Bouras, Ivan De Vadder en Miriam Rasch. Op woensdag 2 februari 2022 wordt de longlist bekendgemaakt van maximaal 15 titels, op 2 maart de shortlist van vijf en op dinsdag 12 april de winnaar, het Belangrijkste Boek van het Jaar (data onder voorbehoud).

Doel van de Prijs

Veel non-fictieboeken hebben een grote maatschappelijke relevantie, maar krijgen niet de erkenning die ze verdienen. De Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar wil daar verandering brengen. De prijs zet non-fictie in de spotlights, helpt met een geldbedrag auteurs bij het realiseren van nieuw werk en brengt een maatschappelijk gesprek op gang.

Organisatie

De PBBJ komt voort uit een al langer bestaande wens in het vak om non-fictie de plek te geven die het verdient. De PBBJ wordt georganiseerd door de Stichting Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. Het bestuur van de stichting bestaat uit Lily Schim van der Loeff, Ebissé Rouw, Thomas van Neerbos, Maya Shamir en Jessica Swinkels. Het Nederlands Letterenfonds kende een eenmalige subsidie toe om dit initiatief uit de startblokken te helpen. Knack Magazine is mediapartner van de prijs.

Website

Bezoek voor meer informatie de website van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. Het inzenden van Nederlandstalige non-fictie titels uit 2021 kan via dit formulier.

drie tekstbeelden