nieuws

Drie Nederlandse nominaties

Deutscher Jugendliteraturpreis

17 oktober 2021

Op vrijdagmiddag 22 oktober, tijdens de Frankfurter Buchmesse worden de winnaars van de Deutscher Jugendliteraturpreis 2021 bekendgemaakt. Maar liefst drie Nederlandse kinder- en jeugdboeken maken kans op deze prestigieuze prijs: Vosje van Edward van de Vendel en Marije Tolman en vertaler Rolf Erdorf, Haaientanden van Anna Woltz en vertaler Andrea Kluitmann, en Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof en vertaler Verena Kiefer. De prijsuitreiking is online te volgen.

drie covers

Deutscher Jugendliteraturpreis

De Deutscher Jugendliteraturpreis bekroont ieder jaar de beste titel in vier verschillende categorie├źn: prentenboek, kinderboek, jeugdboek en non-fictie. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen in het Duits geschreven of vertaald werk. Zowel schrijver, vertaler als illustrator worden bekroond. Naast de drie hierboven genoemde Nederlandse titels, is ook het door Eva Schweikart vertaalde prentenboek In de tuin van Monet van de Vlaamse Kaatje Vermeire genomineerd. De livestream van de prijsuitreiking is vrijdagmiddag vanaf 17.30 gratis te volgen via www.jugendliteratur.org.

Eerdere nominaties en vertalingen

Edward van de Vendel mocht, samen met vertaler Rolf Erdorf en illustrator Anton Van Hertbruggen, de prijs al eens mee naar huis nemen. In 2016, in het jaar van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Buchmesse, is de Duitse vertaling van Het hondje dat Nino niet had bekroond. Het nu genomineerde prentenboek Vosje is of wordt in tien talen vertaald. Voor Woltz en Kluitmann is het de derde keer dat ze kans maken op deze grote prijs; naast de Duitse editie verscheen er ook een Sloveense vertaling. Geldof is voor het eerst genomineerd; haar op het waargebeurde verhaal van Nederlands jongste verzetsmeisje gebaseerde jeugdroman is of wordt ook in het Italiaans, Tsjechisch en Bosnisch vertaald.

Meer informatie