nieuws

Prijs naar Oek de Jong, Sander Kollaard en Manon Uphoff

Drie schrijvers winnen Peter van Straaten Psychologieprijs 2021

4 oktober 2021

Op 29 september is bekendgemaakt dat de Peter van Straaten Psychologieprijs 2021 van de Universiteit Leiden wordt toegekend aan Oek de Jong, Sander Kollaard en Manon Uphoff. Deze prijs, die sinds vorig jaar bestaat, is bestemd voor Nederlandstalige schrijvers die via hun literaire fictie een verhelderend licht werpen op psychische problemen en stoornissen. De auteurs nemen hun prijs op 11 oktober in ontvangst.

Een jury beoordeelde een shortlist van acht boeken. Als winnaars werden gekozen:

  • Uit het leven van een hond (2020) van Sander Kollaard

  • Vallen is als vliegen (2020) van Manon Uphoff

  • Zwarte Schuur (2019) van Oek de Jong

De Peter van Straaten Psychologieprijs is een initiatief van de sectie Klinische Psychologie. De jury bestaat uit Ranne Hovius, Cato Boeschoten, Marc Molendijk, Maartje Schoorl, Arko Oderwald en voorzitter Willem van der Does. De schrijvers winnen ieder 1.500 euro en een originele tekening van Peter van Straaten. De winnaars van de eerste editie in januari 2020 waren Marieke Lucas Rijneveld, Esther Gerritsen en Yvonne Keuls.

Essays van studenten

De shortlist van de Peter van Straaten Psychologieprijs werd samengesteld aan de hand van nominaties van studenten Psychologie, middels een essay waarin wordt aangetoond hoe fictie wetenschappelijke literatuur kan verhelderen, verrijken of nuanceren. Sinds de vorige editie werd door honderden studenten een essay geschreven.

Drie studenten, Michael van Wageningen, Hannah Boekestijn en Rolien van de Geer, zullen hun bevindingen presenteren in een mini-symposium op maandag 11 oktober 2021 om 15:00 uur in het Academiegebouw (Telders Auditorium) in Leiden. Het mini-symposium is gratis toegankelijk, en aanmelden kan via de volgende link.

Meer informatie