nieuws

Mariken Heitman, Yentl van Stokkum en Lotte Dondorp

C.C.S. Cronestipendia

1 oktober 2021

De jaarlijkse Cronestipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs zijn op ILFU door wethouder Anke Klein uitgereikt aan Yentl van Stokkum, Mariken Heitman en Lotte Dondorp. Daarmee ontvangen zij ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

foto prijsuitreiking V.l.n.r. Yentl van Stokkum, Mariken Heitman en Lotte Dondorp. Foto: Maarten Mooijman

De jury, die dit jaar bestond uit Willemijn Lindhout (freelance redacteur), Mireille Geus (schrijver en schrijfcoach) en Roos van Rijswijk (schrijver, interviewer en schrijfdocent), sprak lovende woorden over de drie schrijvers.

Uit het juryrapport

Van Mariken Heitman (1983) verscheen in 2019 het alom bejubelde debuut De wateraap (Atlas Contact). De jury roemde Heitmans verzorgde stijl, haar poëtische, zintuiglijke taal en haar sterke gevoel voor ritme. “Dit is iemand die het schrijven echt beheerst en een sfeer en setting neer weet te zitten zonder te veel uit te leggen,” aldus de jury.
Lotte Dondorp (1987) debuteerde in augustus 2021 met de verhalenbundel Zonder ons is er geen muziek (Atlas Contact). Over haar verhalen zegt de jury: “Ze weet met weinig woorden een hele wereld neer te zetten, weet de spanning goed op te bouwen, heeft een goed gevoel voor ritme en schrijft uitstekende dialogen.”
Yentl van Stokkum (1991) is toneelschrijver en dichter en debuteerde in maart met de dichtbundel Ik ben Emily (Hollands Diep), waarin ze schrijft over haar fascinatie voor Emily Brontë. Haar gedichten zijn volgens de jury “bedwelmend, gedragen, muzikaal, eigenzinnig, soms grappig, vaak persoonlijk, maar nergens te particulier.”

Onze link

Yentl van Stokkum nam in 2017-2018 deel aan het Slow Writing Lab, een van de talentontwikkelingsprogramma’s van het Nederlands Letterenfonds voor nog niet gedebuteerde schrijvers. Mariken Heitman ontving in 2019 op basis van haar debuut een beurs voor het schrijven van haar tweede roman. Deze verscheen onlangs, in augustus, onder de titel Wormmaan bij Atlas Contact.

Over de C.C.S. Cronestipendia

De C.C.S. Cronestipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951). De gemeente Utrecht reikt deze stimuleringsprijzen jaarlijks uit in samenwerking met het International Literature Festival Utrecht. De jury ontving dit jaar 26 inzendingen. Een auteur moet in Utrecht wonen of een aanpalende gemeente, minimaal een contract hebben bij een erkende uitgeverij en maximaal drie boeken gepubliceerd hebben bij een erkende uitgeverij. In 2020 ontvingen Lisa Weeda, Munganyende Hélène Christelle en Annet Schaap de stipendia.

Verder lezen