agenda

Writer in residenceprogramma 2021

Ayesha Harruna Attah als WiR in Amsterdam

28 sep-30 oktober 2021

http://www.writerinresidence.nl

Vanaf dinsdag 28 september verwelkomt het Nederlands Letterenfonds de Ghanese schrijver Ayesha Harruna Attah als writer in residence. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste jonge stemmen in de Afrikaanse literatuur. Tot eind oktober woont en werkt Attah in Amsterdam aan haar nieuwe, zesde roman. Ook verzorgt ze enkele optredens in Nederland en Vlaanderen.

Ayesha Harruna Attah Foto: Itunu Kuku

Ayesha Harruna Attah (1983) groeide op in Ghana als dochter van twee journalisten. Ze studeerde biochemie en journalistiek in de Verenigde Staten en woont nu in Senegal. Attah wordt beschouwd als een van de belangrijkste jonge stemmen in de Afrikaanse literatuur. Ze publiceerde tot dusver vijf romans, waarvan er drie in Nederlandse vertaling zijn verschenen: Saturdays kinderen (vertaald door Molly van Gelder en Paul Bruijn, De Geus), De honderd waterputten van Salaga (vertaald door Annelies de Hertogh en Els de Roon Hertoge, Orlando) en dit jaar: Het diepe blauw (vertaald door Dennis Keesmaat, Daniëlle Stensen en Lara Visser, Orlando).

Tijdens haar residentie zal Attah werken aan haar volgende boek, een episch verhaal over Naa Zangina, de achttiende-eeuwse heerser van Dagbon, een regio in noorden van het huidige Ghana. Tijdens haar verblijf in Amsterdam zal ze onderzoek doen naar de westerse geschiedschrijving over het pre-koloniale Afrika.

Daarnaast treedt Attah meermaals op:

In de pers:

In de november editie van Letteren Live leest Ayesha Harruna Attah voor uit haar onlangs vertaalde roman The Deep Blue Between (Het diepe blauw), een episch verhaal over twee jonge vrouwen, tweelingzussen, in een periode van grote veranderingen in West-Afrika: de slavernij is afgeschaft, maar het (Britse) kolonialisme doet zijn intrede.

“It is just delightful, it’s funny, it’s short and quick and it will put a smile on your face.”
Ayesha Harruna Attah over L’os De Mor Lam van Birago Diop

“The characters began to haunt me, which is why I wrote this book, to find out what happened to them next.”
Ayesha Harruna Attah over haar roman Het diepe blauw

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Subsidiespecialist

[email protected]