In 2022 biedt het Nederlands Letterenfonds op de Jan van Eyck Academie in Maastricht twee residentie-periodes aan. Twee gedebuteerde schrijvers kunnen zo ieder drie maanden wonen en werken te midden van een diverse groep internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. De residentie staat open voor schrijvers in alle genres, wel gaat de voorkeur uit naar auteurs die werken aan hun tweede of derde boek. Aanmelden kan tot vrijdag 15 oktober 2021.
De residentie maakt deel uit van Wanderlust, het programma van het Nederlands Letterenfonds dat schrijvers en bemiddelaars ruimte biedt voor talentontwikkeling in een internationale context.

De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinair instituut in Maastricht dat experiment, onderzoek, studie, productie en uitwisseling stimuleert. Veelbelovende kunstenaars, ontwerpers, curatoren, (landschaps)architecten, schrijvers en denkers uit binnen- en buitenland krijgen binnen de Jan van Eyck Academie de ruimte en de tijd om hun talenten te ontwikkelen, nieuwe perspectieven te ontdekken en diepere lagen in zichzelf te exploreren.
Sinds 2014 verbleven de volgende schrijvers aan de Jan van Eyck: Niña Weijers, Maartje Wortel, Wytske Versteeg, Rosan Hollak, Bregje Hofstede, Joost de Vries, Roos van Rijswijk, Basje Boer, Sytske van Koeveringe, Maarten van der Graaff, Nina Polak, Laura Broekhuijsen, Persis Bekkering, Gerda Blees, Gamal Fouad, Inge Schilperoord en Jente Posthuma. Dit najaar werkt Iduna Paalman aan de Academie.
Voor wie
Belangstellenden kunnen tot vrijdag 15 oktober 2021 een werkplan/onderzoeksvoorstel indienen. Het voorstel moet passen bij de werk- en onderzoeksomgeving die de Jan van Eyck Academie biedt. Ook dient het verblijf aan de Jan van Eyck een duidelijke meerwaarde te hebben boven een verblijf op een andere plek of residentie. Bij de selectie wordt prioriteit gegeven aan jonge talentvolle schrijvers voor wie het verblijf aan de Jan van Eyck een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de artistieke en professionele ontwikkeling. Het voorstel bevat verder een kort cv en een voorkeursperiode voor het verblijf. Het verblijf start bij voorkeur in maart/april of na de zomer van 2022, maar in overleg is een andere periode mogelijk. Een residentieperiode duurt bij voorkeur drie maanden.

De residentie
De Jan van Eyck Academie biedt een schrijfstudio in de academie en een appartement voor het verblijf. De schrijver wordt geacht minimaal twee, bij voorkeur drie aansluitende maanden aan de Jan van Eyck te werken; aanvragers dienen dus voldoende tijd te kunnen vrijmaken. Van de schrijver wordt nadrukkelijk deelname aan het programma van de Jan van Eyck verwacht; juist de wisselwerking met (internationale) kunstenaars in andere disciplines maakt het verblijf interessant. Een presentatie aan de andere kunstenaars vormt een vast onderdeel van het verblijf, evenals een publiek interview/gesprek.
De residentie wordt geheel gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds.
Selectie
Een adviescommissie van het Letterenfonds selecteert samen met de Jan van Eyck Academie de kandidaten, waarbij wordt gelet op de kwaliteit van het werk, de kwaliteit van het voorstel en de relevantie van het verblijf voor de artistieke ontwikkeling. De voorkeur gaat uit naar auteurs die nog vrij aan het begin van hun schrijverscarrière staan. Een gesprek kan deel uitmaken van de selectieprocedure.
Voorstellen kunnen tot en met vrijdag 15 oktober 2021 worden ingediend bij het Letterenfonds, ter attentie van Raoul Markaban, [email protected] Voor meer informatie over de residentie en de voorwaarden kun je contact met hem opnemen.

Meer informatie
- Wanderlust
- Jan van Eyck Academie
- Podcasts met de eerdere Wanderlust-residenten aan de Jan van Eyck Academie
- Blog Maarten van der Graaff
- Blog Basje Boer
- Blog Bregje Hofstede
- Blog Wytske Versteeg
- Blog Niña Weijers