nieuws

Sybren Poletprijs 2021 naar Michael Tedja

16 september 2021

De Sybren Poletprijs 2021 is toegekend aan schrijver en kunstenaar Michael Tedja, zo werd op 15 september bekendgemaakt in het programma Kunststof op NPO Radio 1. De prijs, een legaat van Sybren en Cora Polet, wordt uitgereikt ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015). Met een geldbedrag van € 35.000 is de prijs een van de grootste in het Nederlandse taalgebied. De prijs wordt op donderdag 18 november aan Michael Tedja overhandigd tijdens een feestelijk programma in Felix Meritis.

Michael Tedja Foto: Cees Wouda

‘Michael Tedja is maker van een caleidoscopisch oeuvre, dat tal van denkbare grenzen verkent en overschrijdt en tegelijkertijd ook dat overschrijden weer kritisch analyseert’, aldus de jury over de laureaat. Naast voorzitter Jos Joosten (hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen) bestaat de jury uit Bart Vervaeck (hoogleraar literatuur en verhaaltheorie aan de KU Leuven), Marieke Winkler (universitair docent aan de Open Universiteit), Sofie Gielis (journalist, docent & onderzoekscoördinator FRAME) en Frank Keizer (dichter, essayist en criticus).

Michael Tedja

Michael Tedja (1971) is schrijver, dichter, schilder en curator. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en schreef meerdere romans en gedichtenbundels. Dit jaar verscheen zijn vierde roman, Meta is haar naam. Eerder schreef hij de romans A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. (2003), Hosselen (2009), Briljante man (2018) en de dichtbundels De Aquaholist (2005), Tot hier en verder (2013), Regen (2015) en Exclusief (2019). In 2020 won hij de Jana Beranováprijs 2020, een oeuvreprijs voor onafhankelijke auteurs die zich niet laten leiden door conventionele, modieuze, of morele criteria in de kunst.

Sybren Polet

Sybren Polet (1924-2015) schreef proza met een sterk experimenteel en vernieuwend karakter, waarbij hij de grenzen tussen genres en de conventies inzake structuur en chronologie doorbrak. Zijn dichtwerk wordt tot dat van de Vijftigers gerekend. In 2003 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygensprijs. Enkele jaren voor zijn overlijden hebben Sybren Polet en zijn vrouw, vertaalster Cora Polet, besloten een stichting in het leven te roepen die zorg draagt voor ondersteuning en erkenning voor literair werk in de geest van Sybren Polets veelzijdige oeuvre. Naast de driejaarlijkse Sybren Poletprijs (die in 2018 werd toegekend aan Peter Verhelst) kent de stichting incidenteel de Lokienprijs toe aan een (literaire) instelling, uitgeverij of tijdschrift.

Meer informatie