nieuws

Beste Boek voor Jongeren 2021: Confrontaties van Simone Atangana Bekono

15 september 2021

Simone Atangana Bekono wint met haar boek Confrontaties (Lebowski) de prijs Beste Boek voor Jongeren 2021 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig. Vanavond zal zij met de prijs aanschuiven bij talkshow Op1. Bij de start van de Boekenweek van Jongeren, vrijdag 17 september, wordt de winnaar in de categorie Vertaald bekendgemaakt. Beide winnaars ontvangen een cheque ter waarde van 2500 euro.

Simone Atangana Bekono

Confrontaties gaat over de zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden.

Confrontaties is het romandebuut van Simone Atangana Bekono (1991). Ze stond ermee op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021 en won afgelopen zaterdag de Hebban Debuutprijs 2021. Eerder was Antangana Bekono deelnemer aan het Slow Writing Lab, het talentontwikkelingstraject van het Letterenfonds, en nam ze deel aan de campagne Phares du Nord. Ook werd zij over haar debuut geïnterviewd in Letteren Live, de talkshow van het Parool, het Nederlands Letterenfonds en SPUI25.

Boekenweek van Jongeren

Het beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig waren verder genomineerd: Strovuur van Gerwin van der Werf (Atlas Contact), Bart van Ap Dijksterhuis (Prometheus), Auxiety van Dieuwertje Heuvelings (Das Mag) en Confettiregen van Splinter Chabot (Spectrum).

De Boekenweek van Jongeren vindt plaats van vrijdag 17 t/m zondag 26 september. Dit jaar bepalen jongeren zelf hoe hun Boekenweek eruitziet: een Boekenweek van Jongeren in plaats van een Boekenweek voor Jongeren. Wat wil je nu écht lezen als je tussen de 15 en 18 jaar bent? Dat kunnen jongeren goed zelf beslissen. Door een jongerenjury die de winnende boeken kiest, focusgroepen die hebben meebeslist over de campagne-uitingen en samenwerkingen met herkenbare influencers op Instagram en TikTok wordt de doelgroep aangesproken en geïnspireerd door leeftijdsgenoten. Deze jongeren kunnen met zekerheid tegen andere jongeren zeggen: dit wil jij lezen! De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie