nieuws

Beeldend kunstenaar wint Nederlandse staatsprijs voor de kunsten

De Johannes Vermeer Prijs 2021 naar Natasja Kensmil

15 september 2021

De Johannes Vermeer Prijs 2021 is toegekend aan beeldend kunstenaar Natasja Kensmil. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt op 1 november aanstaande uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, heeft haar unaniem voorgedragen. Natasja Kensmil weet op haar eigen manier een verbinding te leggen tussen erfgoed en actualiteit, en maakt deze op indringende wijze zichtbaar op doek en papier.

De Johannes Vermeer Prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De keuze voor Kensmil benadrukt de belangrijke positie van de schilderkunst in de Nederlandse geschiedenis. Tegelijkertijd laat Kensmil ook heel goed zien dat het een gemankeerde geschiedenis is waarin bepaalde perspectieven onderbelicht zijn gebleven. Met de vele details, lagen en nuances in haar schilderijen confronteert Natasja Kensmil ons met de schaduwkanten van ons menselijk bestaan en onze geschiedenis. De jury noemt haar werk helend, opbouwend en kritisch tegelijkertijd.

Kensmil Foto: Cuny Janssen

Schilderij: Monument of Regents 2018-2019, olieverf op doek. (9x) 100x80cm, Collectie Amsterdam Museum. Foto: Peter Cox

Natasja Kensmil

Natasja Kensmil (Amsterdam, 1973) volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en aan De Ateliers, beiden gevestigd in Amsterdam. Kensmil verwijst in haar werk vaak naar historische thema’s en de wisselwerking tussen verleden en heden. Tegenstellingen als macht en onmacht, het aardse en het spirituele en opoffering en geweld spelen daarin een grote rol. Met de vele details, lagen en nuances in haar grote doeken confronteert Kensmil ons met de schaduwkanten van ons menselijk bestaan en onze geschiedenis.

De afgelopen jaren was haar werk in diverse museale tentoonstellingen te zien in binnen- en buitenland, waaronder in het Stedelijk Museum (Amsterdam), Van Abbemuseum (Eindhoven), Stevenson (Zuid-Afrika), The Rubell Family Collection (Miami), Royal Hibernian Academy (Dublin), en National Museum of Women in the Arts (Washington). Kensmil ontving voor haar werk verschillende prijzen, waaronder de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst (nu Koninklijke Prijs) in 1998.

Te zien

Vanaf 11 september is Natasja Kensmil te zien in het Fries Museum met een nieuw werk voor de tentoonstelling Icons. Op 25 september opent een overzichtstentoonstelling A Poison Tree, in een parallelle solotentoonstelling met Sadik Kwaish Alfraji, in Kunsthal KAdE. Deze gaat gepaard met de verschijning van haar oeuvrecatalogus, uitgegeven door Alauda Publications en KAdE. Daarnaast verschijnt binnenkort een documentaire over haar van regisseur Lisa Boerstra, geproduceerd door Interakt.

Tentoonstelling OCW-etalage

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap jaarlijks een presentatie op basis van het werk van de prijswinnaar in de OCW-Etalage, een tentoonstellingsruimte direct naast de ingang van het ministerie aan de Rijnstraat 50 te Den Haag. De presentatie over het werk van Natasja Kensmil is te zien vanaf 1 november 2021 tot en met januari 2022.

Over de Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2008 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De organisatie van de prijs is in handen van de zes rijkscultuurfondsen met het Mondriaan Fonds als penvoerder en kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De prijs werd eerder uitgereikt aan Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi. De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.

Meer informatie