nieuws

Oeuvre Enter bekroond met C.C.S. Croneprijs

12 december 2012

De C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt toegekend aan schrijver Stephan Enter voor zijn hele oeuvre. De prijs, bestaande uit een oorkonde en 10.000 euro, wordt op 23 januari 2013 uitgereikt.

Enter debuteerde in 1999 bij uitgeverij Van Oorschot met de verhalenbundel Winterhanden, dat in 2004 werd opgevolgd door de roman Lichtjaren. Voor het schrijven van de twee volgende romans, Spel uit 2007 en Grip uit 2011, ontving Enter werkbeurzen van het Letterenfonds. Ook verschenen er Deense, Duitse, Italiaanse en Noorse vertalingen van deze titels.

De boeken van Enter geven volgens de jury blijk van “een weergaloze stijl en aandacht voor tijdloze thema’s. Zijn werk moet het niet hebben van grootse gebaren en wonderlijke situaties. Enters diepte schuilt in het heel zorgvuldig verwoorden van het alledaagse. Zijn werk vormt een eigenzinnige en oorspronkelijke bijdrage aan de Nederlandse literatuur.”

De C.C.S Croneprijs werd eerder toegekend aan Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin, Ingmar Heytze en Guillaume van der Graft.