nieuws

P.C. Hooftprijs naar Van der Heijden

12 december 2012

Met de toekenning van de P.C. Hooftprijs heeft A.F.Th. van der Heijden dit jaar vier bekroningen in de wacht gesleept. Begin dit jaar kreeg hij de Constantijn Huygensprijs - eveneens een bekroning voor zijn oeuvre. Voor zijn roman Tonio won hij vervolgens de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. De jury van de P.C. Hooftprijs roemt vooral Van der Heijdens opulente stijl.

‘Door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, en de op het oog omtrekkende beweging van zijn pen, weet de schrijver overweldigende caleidoscopische vergezichten op te roepen.’

Met zijn imposante oeuvre heeft Van der Heijden ook een indrukwekkende erelijst opgebouwd, die teruggaat tot zijn debuut Een gondel in de Herengracht waarvoor hij de Anton Wachterprijs kreeg. Verder ontving hij zowel de F. Bordewijkprijs als de Multatuliprijs voor De gevarendriehoek en twee keer de Gouden Uil voor Het Hof der barmhartigheid en Onder het plaveisel het moeras waarmee hij ook de Generale Bankprijs won. Een belangrijk deel van Van der Heijdens oeuvre is, deels met ondersteuning van het Letterenfonds, verschenen in Duitse vertaling. Een Chinese en een Hongaarse vertaling van Tonio zijn in voorbereiding. Voor het voltooien van deze roman werd eerder een werkbeurs verleend.