nieuws

Wout Waanders wint C. Buddingh’-prijs

14 juni 2021

Afgelopen vrijdag 11 juni werd tijdens het Poetry International festival de 34ste C. Buddingh’-prijs uitgereikt aan dichter Wout Waanders (1989), voor zijn debuut Parkplan (De Harmonie). Met de prijs wordt zijn eerste bundel bestempeld als het beste Nederlandstalige poëziedebuut van afgelopen jaar. Waanders nam in 2015-2016 deel aan het Slow Writing Lab, een van de talentontwikkelingsprogramma’s van het Nederlands Letterenfonds.

De jury, bestaande uit voorzitter Ellen Deckwitz, Mylo Freeman en Ilke Froyen, stelde dat Waanders er in Parkplan in slaagt ‘in toegankelijke verzen het leven van alledag aan bod te laten komen’. De bundel, waarin Waanders zijn fascinatie voor pretparken tot uiting brengt, werd door de jury als verrassend gezien: ‘Per gedicht weet je niet wat je kan verwachten: of het start absurd, en dan gaat het over iets wezenlijks zoals ziek zijn en verdwijnen, of het begint heel serieus over hoe een relatie in de slop zit en wordt uiteindelijk weer licht.’

Naast Parkplan waren genomineerd: Voor als je stuk bent van Schiavone (Pepper Books), Alles gestolen van René Smeets (Uitgeverij P), en Eindig de dag nooit met een vraag van Dorien de Wit (De Arbeiderspers).

Schiavone was eerder te gast in de tiende aflevering van Letteren Live.

Wout Waanders

Wout Waanders (1989) schrijft gedichten en verhalen. Hij was te zien op verschillende festivals, zoals Zwarte Cross, Wintertuinfestival en Lowlands. Zijn werk was te lezen in onder meer Hollands Maandblad, Das Magazin, Extaze, Kluger Hans en NRC. Van 2019 tot 2021 is hij stadsdichter van Nijmegen. In 2020 verscheen zijn debuutbundel Parkplan bij uitgeverij De Harmonie.

C. Buddingh’-prijs

Met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs streeft het Poetry International Festival ernaar meer aandacht te genereren voor de meest getalenteerde nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. De prijs is vernoemd naar dichter en prozaschrijver C. Buddingh’, en bestaat uit een geldbedrag van € 1.250. Eerdere winnaars zijn Radna Fabias (2018), Marieke Lucas Rijneveld (2016) en Ilja Leonard Pfeijffer (1999).

Meer informatie