nieuws

Gerda Blees wint EU Prize for Literature

19 mei 2021

‘De jury van de European Union Prize for Literature koos vol overtuiging en unaniem de Nederlandse winnaar van 2021: Gerda Blees met haar virtuoos geschreven roman Wij zijn licht.’

In Wij zijn licht vertelt Gerda Blees het op waarheid gebaseerde verhaal van de leden van een woongroep die willen leven van licht en lucht. Voor één van de bewoners heeft dat fatale gevolgen. Wij zijn licht werd eerder dit jaar bekroond met de Boekhandelsprijs. Het boek stond ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2021. Een Duitse en Engelse vertaling zijn onderweg.

Naast Wij zijn licht waren genomineerd: Jaguarman van Raoul de Jong en Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma. De Nederlandse jury bestond uit uit Martijn David, Margot Dijkgraaf, Andrea Kluitmann en Iris Meijer. Zij kozen unaniem voor Blees’ roman. Juryvoorzitter Margot Dijkgraaf:

‘Het is een beklemmende en tegelijkertijd ook hoogst vermakelijke roman over kleine mensen in een grote wereld. Over hun verbindende maar ook vernietigende verlangen om in verheven idealen te geloven. Gerda Blees vertelt meeslepend en met duizelingwekkende precisie maar ook met humor. […] Wij zijn ervan overtuigd dat Wij zijn licht ook in Europa een groot lezerspubliek verdient. De European Union Prize for Literature zal daar geweldig aan bijdragen.’

Vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan Duitsland, Italie en Slovenië.

European Union Prize for Literature

De European Union Prize for Literatuer heeft tot doel de creativiteit, diversiteit en rijkdom van de hedendaagse Europese literatuur over de grenzen onder de aandacht te brengen. Creative Europe, het ondersteuningsprogramma voor cultuur van de Europese Commissie, financiert de prijs. Per deelnemend land wordt door een nationale jury één winaar gekozen. 41 landen nemen op roulatie-basis deel aan het programma. Eerdere Nederlandse winnaars van de European Union Prize for Literature zijn Jamal Ouariachi, Marente de Moor en Rodaan Al Galidi.

Voordracht

Onlangs was Gerda Blees te gast in Letteren Live; ze droeg er een nog niet gepubliceerd gedicht voor (vanaf 29:27):

Meer informatie