nieuws

Jeroen Brouwers wint Libris Literatuurprijs

12 mei 2021

Jeroen Brouwers is met Cliënt E. Busken (Atlas Contact) de winnaar van de 28ste Libris Literatuur Prijs. De jury noemde het boek ‘onontkoombaar, uniek, belangwekkend, buitengewoon, fantastisch’. De roman kwam tot stand met een beurs van het Letterenfonds.

Omdat Jeroen Brouwers vanwege gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn, nam zijn uitgever Sander Blom (Atlas Contact) in zijn naam de prijs in ontvangst. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom.

Uit het juryrapport:

Client E. Busken bewijst dat zelfs ogenschijnlijk maar voort wauwelen kan vlammen, zinderen en tergen. Brouwers zuigt je mee in een verslavend taalcircus. De roman is een ware krachttoer, hilarisch, ontroerend, griezelig en ontluisterend tegelijk. Met deze unieke verkenning toont Jeroen Brouwers dit jaar als geen ander wat literatuur vermag: een reis te maken door een binnenwereld van een ander. Het is fenomenaal, wild, ongeremd: het is de ultieme beheersing van ongeremdheid. De jury van de Libris Literatuurprijs 2021 kon en wilde daar niet omheen. Wat een boek!

Naast Brouwers waren ook genomineerd:

Confrontaties van Simone Atangana Bekono (Lebowski)
Wij zijn licht van Gerda Blees (Podium)
De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer (Querido)
De onbevlekte van Erwin Mortier (De Bezige Bij)
Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)

De Libris Literatuurprijs wordt ieder jaar toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De jury bestond uit: Lilianne Ploumen, lijsttrekker van de PvdA en oprichter Shedecides, Judith Eiselin, literair recensent van NRC Handelsblad, Johan Fretz, auteur, Maarten Moll, auteur en literair recensent van Het Parool, Yves T’Sjoen, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent.

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers werd in 1940 geboren te Jakarta in het voormalige Nederlands-Indië. Na de Japanse inval in Indonesië verblijft hij met zijn grootmoeder, moeder en zus in een interneringskamp. Zijn ervaringen uit die tijd verwerkt hij in verschillende romans, waaronder Bezonken rood, Het verzonkene en De zondvloed. In 1948 verhuist het gezin naar Nederland. Brouwers debuteert in 1964 met Het mes op de keel. Sindsdien bouwde hij een rijk oeuvre op, dat onder meer romans, essays, novelles, biografieën en toneelteksten omvat, en dat veelvuldig is bekroond.

Meer informatie