nieuws

Theo Thijssen-prijs voor Daan Remmerts de Vries

7 april 2021

Daan Remmerts de Vries ontvangt de Theo Tijssen-prijs, de grootste Nederlandse prijs voor kinderboekenschrijvers. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 60.000 euro. Verschillende werken van zijn hand kwamen tot stand met steun van het Letterenfonds.

‘In zijn inmiddels meer dan zestig boeken verkent Daan Remmerts de Vries steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen omdat zijn kunstenaarschap daarom vraagt. Zijn personages op zoek naar eigenheid en vrijheid geven zijn verhalen - wars van het modieuze - een groot gevoel van urgentie. Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht. Remmerts de Vries levert al een oeuvre lang een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.’

Het rijke oeuvre van Daan Remmerts de Vries bestaat uit meer dan 60 kinderboeken, jeugdromans, prentenboeken en romans. Van het Letterenfonds kreeg hij verschillende beurzen, waaronder voor zijn prentenboeken Voordat jij er was (Querido), dat bekroond werd met een Gouden Griffel. Hij publiceert ook onder het pseudoniem R.N. Ryst. Naast schrijver is hij ook illustrator, schilder en muzikant. Zijn werk is vertaald in het Arabisch, Chinees, Deens, Duits, Estisch, Koraans en Sloveens.

De prijsuitreiking vindt in december plaats in theater Diligentia en wordt georganiseerd door het Literatuurmuseum. De jury bestond uit Marjon Kok, Ted van Lieshout, Matijs Lips, Annemiek Neefjes (voorzitter) en Veerle Vandenbosch.

Over de prijs

De Theo Thijssen-prijs was aanvankelijk een driejaarlijkse staatsprijs. In 1964 werd de eerste Staatsprijs voor een kinderboek uitgereikt, aan Annie M.G. Schmidt. In 1988 werd de prijs omgedoopt tot de Theo Thijssen-prijs. Eerdere laureaten zijn onder meer Bibi Dumon Tak (2018), Sjoerd Kuyer (2009) Imme Dros (2003), Joke van Leeuwen (2000), Toon Tellegen (1997), Els Pelgrom (1994), Tonke Dragt (1976) en Paul Biegel (1973).

Meer informatie