nieuws

Alpita de Jong als ambassadeur Friese literatuur naar Buchmesse

24 april 2013

De provincie Fryslân, het Nederlands Letterenfonds en het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar hebben Alpita de Jong aangesteld als intendant Fries voor de Frankfurter Buchmesse 2013.

De Jong maakt in oktober onderdeel uit van de Nederlandse delegatie op de Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld. Daar brengt zij als ambassadeur de Friese literatuur onder de aandacht bij buitenlandse uitgevers. Ook selecteert zij tien belangrijke titels die - opgenomen in de brochure 10 Books from Friesland - speciaal gepromoot worden. Voorafgaand aan de Frankfurter Buchmesse vindt op 27 september in Tresoar te Leeuwarden een publieksbijeenkomst plaats. Daarbij wordt de selectie gepresenteerd. De brochure 10 Books from Friesland wordt ook onder de boekhandels en bibliotheken in Fryslân verspreid.

Alpita de Jong (1962) is native speaker Fries. Ze werkt momenteel aan een biografie van Joast Halbertsma. Daarnaast is zij vertaler en schrijver voor verschillende letterkundige instellingen. Na haar studie Nederlandse Taal- en Letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap volgde ze een aanvullend programma Italiaanse Taal- en Letterkunde. In 2000 publiceerde zij een bundel Italiaanse verhalen in Friese vertaling, en een historische bloemlezing van Fries proza in het Nederlands. In 2009 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op de correspondentie van de Friese taalgeleerde en schrijver Joast H. Halbertsma (1789-1869) met andere Europese taalgeleerden.

Alpita de Jong Alpita de Jong

Meer informatie

Alexandra Koch

Contact

Alexandra Koch

Teamcoördinator & programmamedewerker

[email protected]