nieuws

Woutertje Pieterse Prijs 2021

13 april 2021

Hele verhalen voor een halve soldaat (Querido) van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda is bekroond met de Woutertje Pieterseprijs 2021. Samen winnen ze daarmee 15.000 euro. De jury noemde het “een uitzonderlijk boek […] dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen”. Lindelauf schreef dit werk met een beurs van het Letterenfonds.

Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.

Aldus de jury onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, die de winnaar bekendmaakte in het radioprogramma De Taalstaat. Aansluitend werden de Woutertje Pieterse Prijs 2021-laureaten geïnterviewd door Frits Spits.

De jury bestond uit Abdelkader Benali (voorzitter), Jeroen Dera, Marga Scholma, Veerle Vanden Bosch en Marjoleine Wolf. Naast Hele verhalen voor een halve soldaat nomineerden zij eerder ook Alfabet van Charlotte Dematons (Hoogland & Van Klaveren), De naam van mijn vader van Rindert Kromhout (Leopold), Wat is kunst? van Ted van Lieshout (Leopold), Koningskind van Selma Noort (Leopold) en De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp & Sebastiaan Van Doninck (Querido). Op de website van de Woutertje Pieterse Prijs zijn bij alle genomineerde titels lesbrieven voor het onderwijs te vinden.

uitsnede cover

Over Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda

Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt het verhaal dat voorafgaat aan Hoe Tortot zijn vissenhart verloor(Querido). Hierin vindt Tortot, een cynische kok die met alle oorlogen meereist, op een ochtend een jonge, gevluchte soldaat in een van zijn voorraadvaten. Het liefst wil de kok hem verraden, maar een verkoudheid gooit roet in het eten. Er ontstaat een vriendschap tegen wil en dank terwijl de oorlog doorraast. Ook die eerdere jeugdroman van Lindelauf en Volbeda werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs, in 2017.
Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Later publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde en vertaalde jeugdromans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Lindelauf schrijft ook theaterteksten. Ludwig Volbeda (1990) studeerde als illustrator af aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Hij won eerder onder meer de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Zijn boek Fabeldieren (Lannoo) werd onderscheiden met een bronzen European Design Award.

Over de Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek.

Vorig jaar ging de prijs naar Uit elkaar van Bette Westera en Sylvia Weve.

Links