nieuws

De herinnerde soldaat

F. Bordewijkprijs voor Anjet Daanje

7 april 2021

De herinnerde soldaat van Anjet Daanje is bekroond met de F. Bordewijk-prijs. De roman stond vorig jaar ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs, en werd onderscheiden als Beste Groninger Boek 2020 (categorie fictie). Daanje schreef het boek met een projectsubsidie van het Letterenfonds.

‘Slechts zelden verschijnt er een roman die werkelijk afwijkt, die de lezer niet zozeer behaagt, als wel betovert,’ schreef de jury. ‘Soms is zo’n vreemde eend in de bijt dan ook nog een uitzonderlijk goed boek. Dat geldt voor De herinnerde soldaat, het meesterwerk van de sinds haar debuut in 1993 veel te weinig opgemerkte auteur Anjet Daanje.’

De herinnerde soldaat vertelt het verhaal van een soldaat die na de Eerste Wereldoorlog aan geheugenverlies lijdt. Zijn vrouw komt hem ophalen uit een gesticht, maar hij herkent haar niet. In vertelde herinneringen, trauma en foto’s gaan werkelijkheid en illusie steeds meer door elkaar lopen. ‘Uiteindelijk draait De herinnerde soldaat’, aldus de jury, ‘om de steeds verschuivende verhouding tussen illusie en desillusie, om de macht van de verbeelding – maar ook om het moment waarop die verbeelding hard met de realiteit in aanraking komt. Daanje toont zich in haar negende roman een groots verteller die resoluut op haar doel afgaat. Het resultaat is een unieke, schitterende roman, een levend bewijs van hoe literatuur ons kan meevoeren op een reis waarvan wij het bestaan niet konden vermoeden.’

Anjet Daanje neemt de F. Bordewijk in ontvangst in haar woning. Foto: Literatuurmuseum.

Over de prijs

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden. Vorig jaar ging de prijs naar Marente de Moor voor Foon.

De F. Bordewijkprijs is één van de Haagse Literatuurprijzen, die op 1 april j.l. werden uitgereikt in een online programma. De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert heeft de Jan Campert-prijs gekregen voor haar bundel Het stad in mij, Piet Gerbrandy kreeg de J. Greshoff-prijs voor zijn essaybundel Grondwater. Guus Kuijer nam de Constantijn Huygens-prijs 2020 in ontvangst voor zijn oeuvre.

Links