nieuws

Herman de Coninckprijs naar Alfred Schaffer

23 maart 2021

Op Wereld Poëziedag, 21 maart, is Alfred Schaffer bekroond met de Herman de Coninckprijs voor Wie was ik. Strafregels. Hij schreef de bundel met een werkbeurs van het Letterenfonds. Aan de prijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

Uit het juryrapport:

‘Alfred Schaffer geeft op een zeer indringende en ontroerende manier een stem aan deze vrouw en aan haar heel persoonlijke maar ook universele gevoel van nergens te zijn en niet te weten wie ze is. Het is voor een deel ook de ervaring van de dichter zelf. De bundel overrompelt je, door de volgehouden zoektocht naar betekenis, naar zin, die in elk gedicht weer hernomen wordt, moedig en wanhopig tegelijk, zonder sentimenteel te worden. Wie was ik is tegelijk heel krachtig en heel kwetsbaar, een persoonlijke bundel die je diep raakt.’

Alfred Schaffer

Alfred Schaffer (1973) debuteerde in 2000 met Zijn opkomst in de voorstad en publiceerde daarna meer dan tien bundels, waaronder Dwaalgasten (2002), Geen hand voor ogen (2004), Schuim (2006), Kooi (2008) en Mens Dier Ding (2014), merendeels bij De Bezige Bij. Naast dichter is hij ook docent aan de Universiteit van Stellenbosch en vertaler. Met zijn poëzie won hij vele prijzen, waaronder de Hugues C. Pernath-prijs, de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. Later dit jaar ontvangt hij voor zijn oeuvre, als één van de jongste dichters ooit, de P.C. Hooftprijs.

Herman de Coninckprijs, 21 maart 2021

Over de prijs

De Herman de Coninckprijs is een programma van Behoud de Begeerte i.s.m. Antwerpen Boekenstad en Literatuur Vlaanderen. De prijs bekroont de mooiste poëziebundel die in het voorgaande kalenderjaar verschenen is. De jury van de Vlaamse poëzieprijs bestond dit jaar uit Anne ter Beek, Kristien Bonneure, Elke Brems, Kristien Hemmerechts en Marije Koens.

Meer informatie