nieuws

Vier Nederlandse nominaties

Deutscher Jugendliteraturpreis

25 maart 2021

Vier Nederlandse kinderboeken zijn genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2021, waarvoor zowel oorspronkelijk als in het Duits vertaald werk in aanmerking komt. De vakjury selecteerde uit 667 inzendingen 24 boeken in vier categorieën. Het prijzengeld bedraagt in totaal €72.000, en wordt verdeeld over schrijver, vertaler en illustrator. De winnaars worden in oktober bekendgemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.

De Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur oogt in Duitsland veel waardering. Zo zijn in dit millennium vrijwel ieder jaar een of meerdere titels genomineerd voor deze prestigieuze prijs. In totaal ging de Deutscher Jugendliteraturpreis vijftien keer naar een van oorsprong Nederlandstalige titel; de meest recente bekroning was voor Der Hund, den Nino nicht hatte van de nu wederom genomineerde Edward van de Vendel, illustrator Anton van Hertbruggen en vertaler Rolf Erdorf.

Van de vier nu genomineerde Nederlandstalige titels in Duitse vertaling zijn er drie geschreven door Nederlandse auteurs en één door een Vlaamse schrijver:

  • Der kleine Fuchs van schrijver Edward van de Vendel en illustrator Marije Tolman, vertaald door Rolf Erdorf voor Gerstenberg Verlag (genomineerd in de categorie prentenboek, 6+)
  • Im Garten von Monet van schrijver en illustrator Kaatje Vermeire, vertaald door Eva Schweikart voor Freies Geistesleben met steun van Literatuur Vlaanderen (genomineerd in de categorie prentenboek, 5+)
  • Haifischzähne van Anna Woltz, vertaald door Andrea Kluitmann voor Carlsen Verlag (genomineerd in de categorie kinderboek, 10+)
  • Reden ist Verrat. Nach der wahren Geschichte der Freddie Oversteegen van Wilma Geldof, vertaald door Verena Kiefer voor Gerstenberg Verlag met steun van het Nederlands Letterenfonds (genomineerd in de categorie Young Adult, 15+)

drie covers covers van de drie genomineerde titels van Nederlandse auteurs

Over de Deutscher Jugendliteraturpreis

De Deutscher Jugendliteraturpreis bekroont jaarlijks de beste jeugdboeken in vier categorieën: prentenboek, kinderboek, young adult en non-fictie. De prijs is bedoeld om de ontwikkeling van kinder- en jeugdliteratuur te stimuleren en de werken onder de aandacht te brengen. De vakjury selecteert in elke categorie een titel als winnaar. Daarnaast wordt een nieuw talent bekroond (dit jaar in de categorie literair vertalers in het Duits) en selecteert een jury van jonge lezers een eigen winnaar.

De prijzen worden uitgereikt uitreiking vindt plaats tijdens de Frankfurter Buchmesse, op vrijdag 22 oktober 2021.

De bekendmaking van de nominaties 2021