nieuws

Wij zijn licht

Boekhandelsprijs voor Gerda Blees

9 maart 2021

De Boekhandelsprijs 2021 is voor Wij zijn licht van Gerda Blees. Er wordt een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van de roman gemaakt en een landelijke advertentiecampagne. Blees maakt met haar eerste roman ook nog kans op de Libris Literatuur Prijs.

Boekverkopers kiezen met de Boekhandelsprijs het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar, dat volgens hen een groter publiek verdient. Gerda Aukes, initiatiefnemer van de prijs, in de Volkskrant:

‘Ja, het gaat om de verborgen parel, om een boek dat veel meer lezers verdient. We doen het nu zeven jaar, honderden boekverkopers brengen hun stem uit. Er is altijd een absolute winnaar die torenhoog bovenaan staat. Je hoeft niet te denken wie zou het gaan worden. Dit keer ook: met kop en schouders steekt Blees erboven uit.’

Wij zijn licht (Podium) vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van een woongroep die wil leven van licht en lucht. Blees schreef haar eerste roman met een beurs van het Letterenfonds. Eerder publiceerde ze een poëziebundel (Dwaallichten) en korte verhalen (Aan doodgaan dachten we niet).

Gerda Aukes overhandigt de luxe-editie van Wij zijn licht aan prijswinnaar Gerda Blees.

Naast Wij zijn licht waren ook De dag dat ik mijn naam veranderde van Bibi Dumon Tak en Viktor van Judith Fanto genomineerd voor de prijs.

Gerda Blees als writer-in-residence aan de Jan van Eyck-academie in gesprek met Manon Uphoff.

De Nederlandse Boekhandelsprijs wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Lichter dan ik van Dido Michielsen. De prijs werd eerder ook gewonnen door Jaap Robben voor Birk, Alex Boogers met Alleen met de goden, Lize Spit met Het smelt, Murat Isik met Wees onzichtbaar en Johan Fretz met Onder de Paramariboom.

Meer informatie