nieuws

Shortlist Libris Literatuur Prijs

1 maart 2021

Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Jeroen Brouwers, Erwin Mortier en Marieke Lucas Rijneveld maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2021. Daarmee is de vandaag bekendgemaakte shortlist relatief ‘jong’; vier van de zes genomineerde schrijvers zijn onder de veertig jaar. Op 10 mei 2021 maakt juryvoorzitter Lilianne Ploumen de winnaar bekend in het televisieprogramma Nieuwsuur.

De shortlist

  • Confrontaties van Simone Atangana Bekono (Lebowski)
  • Wij zijn licht van Gerda Blees (Podium)
  • De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer (Querido)
  • Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers (Atlas Contact)
  • De onbevlekte van Erwin Mortier (De Bezige Bij)
  • Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)

Wij zijn licht en Cliënt E. Busken kwamen tot stand met een beurs van het Letterenfonds. Confrontaties_ is de debuutroman van Simone Atangana Bekono, die eerder deelnam aan het Slow Writing Lab, de ‘master creatief schrijven’ van het Nederlands Letterenfonds en de kunstopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en HKU.

compilatie zes covers

Juryvoorzitter Lilianne Ploumen, PVDA-lijsttrekker en woordvoerder Buitenlandse Zaken, maakt op 10 mei 2021 live vanuit in het Amstel Hotel, in Nieuwsuur op NPO2 (o.v.b.), de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2021 bekend. De keuze wordt mede bepaald door haar jurycollega’s Judith Eiselin, literair recensent van NRC Handelsblad; Johan Fretz, auteur; Maarten Moll, auteur en literair recensent van Het Parool; en Yves T’Sjoen, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent.

Vorig jaar ging de prijs naar Sander Kollaard voor zijn roman Uit het leven van een hond (Van Oorschot). Eerdere winnaars zijn onder meer Murat Isik, Alfred Birney, Connie Palmen, Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, A.F.Th. van der Heijden, Dimitri Verhulst en Arthur Japin.

Meer informatie