nieuws

Mensje van Keulen wint Biesheuvelprijs

24 februari 2021

Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen is bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 - de enige prijs in Nederland die het genre van het korte verhaal nadrukkelijk voor het voetlicht tilt. De jury noemde de verhalenbundel ‘een nieuw kroonjuweel in het oeuvre van de koningin van de vorm’. Naast Van Keulen waren ook Rob van Essen en Joost de Vries genomineerd.

Ik moet u echt iets zeggen is een bundel die imponeerde met haar ongekend natuurlijk klinkende dialogen, geraffineerde plots die telkens naar een even verrassende als bevredigende ontknoping toewerken en psychologische schetsen die in een paar nonchalante zinnen een compleet universum suggereren.

In negen verhalen komen ogenschijnlijk gewone mannen en vrouwen aan het woord die reden genoeg hebben om het leven niet altijd als een feest te omarmen. ‘Deze verhalen zijn niet zo eenvoudig zijn als ze op het eerste oog lijken’, meent de jury van de Biesheuvelprijs: ‘Over elk woord is nagedacht. Alles staat precies op de juiste plek.’

foto: Annaleen Louwes

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 bestond uit Ionica Smeets (voorzitter), Dirk-Jan Arensman, Bo van Houwelingen, Christine Otten en Ronald Soetaert. De prijs werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt, en voor de eerste keer sinds het overlijden van de naamgever van de prijs vorig jaar.

Mensje van Keulen

Mensje van Keulen (1946) debuteerde in 1972 met Bleekers zomer. Sindsdien bouwde ze een indrukwekkend oeuvre op, dat bestaat uit romans, kinderliteratuur en korte verhalen. Haar werk werd onder meer bekroond met de Annie Romeinprijs (2003), de Charlotte Köhlerprijs (2011) en de Constantijn Huygensprijs (2014), en is vertaald in het Arabisch, Duits, Japans en Kroatisch. Voor het schrijven van de verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen ontving ze een beurs van het Letterenfonds.

Meer informatie