nieuws

Selma van de Perre geridderd

17 februari 2021

Selma van de Perre-Velleman, de 98-jarige Joodse verzetsheld die vorig jaar haar memoires publiceerde, is in haar woonplaats Londen geridderd voor haar niet aflatende inzet om de herinnering aan de oorlog levend te houden. De koninklijke onderscheiding werd aan haar uitgereikt door de ambassadeur van Nederland in het Verenigd Koninkrijk, Karel van Oosterom.

Selma van de Perre zei verrast te zijn door de onderscheiding en door het aantal mensen dat de feestelijke online ceremonie bijwoonde:

‘Het is een heel hoge onderscheiding, en ik was nogal verrast dat ik die kreeg. Ik had geen idee. Een grote, en zeer aangename verrassing. ‚Äč

Selma van de Perre verborg haar Joodse identiteit toen ze zich in de Tweede Wereldoorlog aansloot bij het verzet onder de naam Marga van der Kuit. Als koerier bracht ze belangrijke documenten naar de verzetsgroepen in heel Nederland. In 1944 werd ze opgepakt en naar het vrouwenkamp Ravensbruck gestuurd. Ook daar werd haar Joodse identiteit niet ontdekt. Ze werd bevrijd uit Ravensbruck op 23 april 1945. Haar ouders en jongere zus Clara overleefden de oorlog niet.

Pas na de oorlog durfde ze haar eigen naam Selma weer te gebruiken. Ze verhuisde naar Londen, waar ze werkte als journalist en als lerares. Sinds 1980 zet ze zich in voor de International Ravensbruck Committee, en sinds 1995 gaat ze ieder jaar een week naar het kamp om met Nederlandse en Duitse studenten over de oorlog te spreken. Op aandringen van haar familie tekende ze haar verhaal op, dat in 2020 verscheen onder de titel Mijn naam is Selma (Thomas Rap). Er zijn inmiddels meer dan 57.000 exemplaren verkocht. Het boek is in tien talen vertaald.

Meer informatie