nieuws

Sander Kollaard wint De Inktaap 2021

11 februari 2021

De jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, De Inktaap, is dit jaar voor Sander Kollaard. Leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs kozen zijn roman Uit het leven van een hond (Van Oorschot) als hun favoriet uit de winnende titels van drie grote literaire prijzen: de BNG Bank Literatuurprijs, de BookSpot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Uit de juryrapporten bleek dat literatuur dit jaar, meer dan ooit, voor de jurerende klassen een welkome ontsnapping aan de werkelijkheid was. Hoofdpersoon Henk van Doorn uit Uit het leven van een hond bood hoop met zijn pluk de dag-mentaliteit, meldden juryleden. Een greep uit de rapporten:

“Henk is een normale man die normale dingen doet; hij zou zo je buurman kunnen zijn. Hierdoor konden wij ons goed in hem herkennen.”

“Uit een plots besef van sterfelijkheid leeft hij zijn leven juist tot het uiterste! Dit vinden we inspirerend.”

“Het boek is prachtig geschreven en is ook humoristisch. Juist iets wat wij in deze tijd allemaal nodig hebben, is de levenslust, het gevoel dat de dag mooi is en dat het leven in het moment zit.”

De prijs voor het Beste Juryrapport ging naar de leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

Voor het schrijven van zijn nu twee maal bekroonde roman ontving Sander Kollaard een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds. Kollaard nam de Inktaaptrofee tijdens een interactieve livestream in ontvangst. Samen met zijn mede-genomineerden Willemijn van Dijk (BNG Bank Literatuurprijs 2019 voor Het wit en het purper) en Wessel te Gussinklo (BookSpot Literatuurprijs 2019 voor De hoogstapelaar) beantwoorde hij vragen leerlingen. De uitreiking van De Inktaap 2021 is hier terug te zien:

De Inktaap wordt georganiseerd door Passionate Bulkboek.

Meer informatie