nieuws

A. Roland Holstprijs 2021

Oeuvreprijs voor Saskia de Jong

15 februari 2021

Saskia de Jong ontvangt de A. Roland Holstprijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie. De prijs, waaraan voortaan een bedrag is verbonden van 10.000 euro, wordt uitgereikt op zaterdag 29 mei 2021 in de Ruïnekerk in Bergen en kan via een livestream worden bijgewoond.

Saskia de Jong schrijft compromisloze bundels, associatief van aard en tegelijk goed gecomponeerd, en werkt aan een activerend en inspirerend oeuvre.

aldus de jury, bestaande uit dichters Obe Alkema (voorzitter), Asha Karami en Bernke Klein Zandvoort.

Saskia de Jong (1973) debuteerde in 2004 bij Prometheus met zoekt vaas, dat werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Haar tweede bundel resistent werd genomineerd voor de Paul Snoek Poëzieprijs en voor het gedicht eenvoudige formule uit die bundel ontving ze de Gedichtendagprijs. In 2010 verscheen de deugende cirkel, gedichten en knipsels voor kinderen. In 2012 werd ze met Rens van Meegen geselecteerd voor Poëzie op het scherm, het resulterende Je dis merde et remerde / Et reremerde werd onder meer vertoond op Poetry International. Vorig jaar publiceerde ze de poëziebundel het jaagpad op en af, wederom bij uitgeverij De Harmonie. De meest recente helft van haar oeuvre kwam met beurzen van het Letterenfonds tot stand.

Een virtuele vertaling van de afdeling ‘van de dingen de wortel’ uit het jaagpad op en af, gemaakt in samenwerking met kunstenaar Johan van Dijke (met een beurs uit de tijdelijke steunmaatregel Van maker tot lezer).

Meer informatie