Van februari tot en met juni 2020 verblijft de Oegandees-Britse auteur Jennifer Nansubuga Makumbi als writer in residence aan het NIAS-KNAW in Amsterdam.
Jennifer Nansubuga Makumbi (Kampala, Oeganda) zal van februari tot en met juni 2021 op het NIAS werken aan haar vierde boek, waarin ze de Ganda identiteit bevraagt, die van oudsher zo flexibel is dat je geen Ganda ouders hoeft te hebben om een Muganda te zijn. Haar debuutroman Kintu werd in Engeland, Afrika en de Verenigde Staten lovend onthaald en bekroond, en is nu in het Nederlands vertaald door Josephine Ruitenberg voor uitgeverij Cossee. Het is een kroniek van een Oegandese familie, nazaten van de oervader Kintu, waarin sociaal-realisme, de orale verteltraditie en mythes zijn vermengd. Naast romans publiceert ze poëzie en korte verhalen, die in 2019 zijn gebundeld onder de titel Manchester Happened; de roman The First Woman verschijnt binnenkort. Ze doceert aan de universiteit van Manchester.
Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds
Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows uit de kunsten en verschillende wetenschappelijke disciplines zeer vruchtbaar en inspirerend. Eerdere gastschrijvers waren onder meer Dato Turashvili, Hagar Peeters, Ghayath Almadhoun, Hélène Gelèns, Lieve Joris, David Mitchell en David van Reybrouck. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS-KNAW en het Nederlands Letterenfonds.
Meer informatie
Interviews met Jennifer Nansubuga Makumbi
- ‘Ik wil dat Europeanen ook eens naar óns kijken’, de Volkskrant van 22 mei 2020.
- ‘Hitler is juist enorm menselijk’, NRC Handelsblad van 11 april 2019.