nieuws

Tweede steunpakket cultuur

19 november 2020

Op 16 november maakte minister Van Engelshoven in een Kamerbrief de uitwerking van het tweede steunpakket van € 482 miljoen bekend. Het tweede steunpakket voor de culturele en creatieve sector is primair gericht op (opdrachten en werk voor) makers. De uitwerking door het Letterenfonds van de middelen voor het literaire veld volgt.

In de Kamerbrief, die integraal kan worden gelezen op rijksoverheid.nl, schrijft de minister: “Het tweede steunpakket van € 482 miljoen voor de culturele en creatieve sector is bedoeld om makers en artiesten aan het werk te houden. Instellingen hebben de verantwoordelijkheid om werk te generen voor regisseurs, scriptschrijvers, acteurs, ontwerpers, muzikanten, kunstenaars en theatermakers en alle andere makers in de culturele en creatieve sector. […] Dit steunpakket is een vervolg op het eerste steunpakket van € 300 miljoen voor cultuur voor 2020. Het tweede steunpakket zal ingezet worden in de eerste helft van 2021. Naast de € 482 miljoen is er ook € 40 miljoen extra uitgetrokken voor vrije theaterproducenten. De sector kan ook een beroep doen op de algemene steunmaatregelen (NOW, TVL, Tozo).” Ook is voorzien in een verhoging van het beschikbare budget voor de leenfaciliteit bij Cultuur+Ondernemen naar € 45 miljoen. Ook zzp’ers kunnen vanaf nu een lening aanvragen.

Het Nederlands Letterenfonds ontvangt uit dit pakket circa 2 miljoen en is verheugd dat het hiermee het literaire veld verdergaande tijdelijke ondersteuning kan bieden. De nieuwe tijdelijke steunmaatregelen van het fonds zullen gericht zijn op makers – op schrijvers, vertalers in en uit het Nederlands, illustratoren en graphic novelists - en op opdrachtgevers, zoals literaire organisaties, boekhandels en bibliotheken.

De coronapandemie heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de literaire podia en festivals en treft daarmee een grote groep schrijvers en spoken word-artiesten voor wie de optredens een belangrijke en noodzakelijke bron van inkomsten vormt. Daarnaast voorziet het Letterenfonds ook problemen voor literair vertalers. Eerder bleek al dat vertaalde literatuur, dat hogere risico’s met zich meebrengt voor uitgeverijen, extra conjunctuurgevoelig is. Ook heeft er dit jaar nauwelijks acquisitie via internationale boekenbeurzen kunnen plaatsvinden.

Het Letterenfonds verwacht begin 2021 de nieuwe tijdelijke steunmaatregelen te kunnen openstellen.

Hier vindt u een overzicht van de eerdere tijdelijke steunmaatregelen en ander coronanieuws van het Nederlands Letterenfonds.