nieuws

Michael Tedja wint Jana Beranováprijs

17 november 2020

De Jana Beranová-prijs 2020 is voor Michael Tedja. Deze oeuvreprijs wordt ieder jaar door Woordnacht toegekend aan een Nederlandstalige auteur die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria. Aan de prijs is een bedrag van € 4.000 verbonden.

De jury van de Jana Beranováprijs bestond dit jaar uit Wilma Scheffers (voorzitter), Bertram Mourits, Jurgen Maas en Sarah van Binsbergen.

Uit het juryrapport: ‘Michael Tedja (1971) had al naam gemaakt als beeldend kunstenaar toen hij begon met schrijven, zowel van proza als poëzie, en op alle drie de terreinen valt de compromisloze en grensoverschrijdende eigenzinnigheid op. Tedja maakt, dicht en schrijft niet met een specifiek publiek voor ogen: hij nodigt uit in een universum waar alles mogelijk is, als je bereid bent goed te kijken, zonder verwachtingen of de wens om alles onmiddellijk helemaal te kunnen begrijpen.’

Michael Tedja

Tedja studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (1991-1996) en aan het Sandberg Instituut (1996-1998), beide in Amsterdam. Als beeldend kunstenaar exposeerde hij in binnen- en buitenland. Tegelijkertijd publiceerde hij romans zoals A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. (Vassallucci 2001), Hosselen, een diachronische roman in achtenvijftig gitzwarte facetten over beeldende kunst en identiteitsdenkend Nederland anno 2009 (KIT Publishers 2009) en Briljante man (IJzer). Bij uitgeverij IJzer verschenen ook drie dichtbundels van zijn hand: Tot hier en verder (2013), Regen (2015) en Exclusief (2019). Een deel van zijn literaire oeuvre kwam met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand. Engelse vertalingen van zijn werk verschenen bij Sternberg Press onder de titels Aquaholism (2014) en The Holarium (2017) .

Woordnacht is nog op zoek naar een juist moment om een kleine feestelijke uitreiking plaats te kunnen laten vinden. Het geplande festival van 7 november jl. kon door de noodzakelijke coronamaatregelen niet plaatsvinden.

Enkele relevante links

Hollandse Meesters: Michael Tedja. Een documentaire van Lisa Boerstra