De Boekenbon Literatuurprijs 2020 is uitgereikt aan Oek de Jong voor Zwarte schuur (Atlas Contact). De jury, onder voorzitterschap van Winnie Sorgdrager, roemde het werk als “een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman”. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Naast Zwarte schuur waren Amen van Marcel Möring, Gloria van Koen Sels, Pastorale van Stephan Enter en Waagstukken van Charlotte Van den Broeck genomineerd.
De jury van de eerste Boekenbon Literatuurprijs, de opvolger van onder meer de Bookspot Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs, bestond naast voorzitter Winnie Sorgdrager uit recensenten Jan Dertaelen, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Daan Stoffelsen en Jeroen Vullings.
Zwarte schuur is, zo stelden zij, “een roman die de lezer aan het werk zet en aanmoedigt tot interpretatie en discussie”, bijvoorbeeld over de draagwijdte van schuld, maar ook over het trauma van een veronderstelde dader, van iemand die gestempeld door het leven gaat:
Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst.
Oek de Jong ontving voor het schrijven van Zwarte schuur een beurs van het Letterenfonds. De roman verschijnt in 2021 in Italiaanse vertaling door Antonio De Sortis bij Neri Pozza.
Boekenbon Literatuurprijs
De Boekenbon Literatuurprijs bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek (fictie/non-fictie) en wordt toegekend door een vakjury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, waarmee de auteur kan werken aan zijn of haar volgende boek. Sinds dit jaar is Boekenbon B.V. de hoofdsponsor en daarmee naamgever van de jaarlijkse literatuurprijs. De prijs was in eerdere jaren genoemd naar sponsors AKO (1987-1996 en 2000-2014), Generale Bank (1997-1998), Fortis (1999), ECI (2015-2017) en Bookspot (2018-2019). Vorig jaar ging de prijs naar De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo (fictie) en De avant-gardisten van Sjeng Scheijen (non-fictie).
Oek de Jong
Oek de Jong brak in 1979 door als schrijver met zijn debuut Opwaariende zomerjurken. Van de roman, die in vijftien maanden negentien keer werd herdrukt, zijn meer dan 95.000 exemplaren verkocht. Daarna volgden succesvolle boeken als Cirkel in het gras (Meulenhoff, 1985) en Hokwerda’s kind (Augustus, 2002). Pier en Oceaan (Augustus, 2013) werd in 2013 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en won datzelfde jaar de Gouden Boekenuil en de F. Bordewijkprijs. Zijn werk werd in tien talen vertaald, waaronder het Arabisch, Duits en Frans.
Meer informatie
- Boekenbon Literatuurprijs
- Leesfragment uit Zwarte schuur
- Longlist Boekenbon Literatuurprijs
- Vertalingen van werk van Oek de Jong in de vertalingendatabase