nieuws

Bette Westra wint Boekenleeuw

Derde bekroning ‘Uit elkaar’

16 november 2020

Met de Boekenleeuw, de Vlaamse prijs voor het beste Nederlandstalige kinderboek, heeft Bette Westera haar derde prijs voor de dichtbundel Uit elkaar in huis. Eerder dit jaar ontving ze samen met illustrator Sylvia Weve al de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel. De Boekenpauw ging naar illustrator Sebastiaan Van Doninck voor het samen met schrijver Tjibbe Veldkamp gemaakte prentenboek De fantastische vliegwedstrijd. Beide winnaars ontvangen 2.500 euro en een trofee.

De jury van docenten, boekhandelaars en recensenten was ‘compleet overdonderd’ door Uit elkaar, waarin Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige manier belichten wat er gebeurt wanneer de liefde over is:

Het is een uniek boek dat iedereen, jong en iets ouder, kan beroeren, raken en warm maken. Een boek dat speelt met taal op een fijnzinnige en rake manier. Het munt uit in herkenbaarheid en combineert gevoel en fijne humor op een meesterlijke wijze. […] Gecombineerd met de eigenzinnige illustraties en de symbolische vormgeving zorgen deze gedichten voor een origineel en sprankelend kunstwerk.

Uitgeverij Gottmer ontving voor deze uitgave een subsidie binnen de regeling Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur. Een Duitse vertaling van Uit elkaar is in voorbereiding.

De winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw zijn op 2 november tijdens De Boekenbeursmarathon in Antwerpen bekendgemaakt door Jan Hautekiet, voorzitter van Sabam, en Vé Bobelyn, voorzitter Groep Algemene Uitgevers. Beide organisaties ondersteunen de prijsuitreiking, die werd georganiseerd door Boek.be

Meer informatie