nieuws

Clementine Luijten ontvangt Amy van Markenprijs

16 november 2020

De achtste Amy van Markenprijs gaat naar Clementine Luijten voor De zwavelgele hemel van de Zweedstalige Finse auteur Kjell Westo (De Geus). De vertaling van deze roman kwam mede met een beurs van het fonds tot stand. De prijs, € 5.000 groot, wordt op 23 april 2021 uitgereikt in Groningen.

De Amy van Markenprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor een literaire vertaling uit een van de Scandinavische talen. De prijs is ingesteld door de Stichting Leonora Christina, die hiermee de kennismaking van het Nederlandstalig publiek met literair werk uit Scandinavië wil bevorderen. Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar het werk van vrouwelijke auteurs. De prijs is vernoemd naar dr. Amy van Marken (1912-1995), de ‘Grand Old Lady’ van de Nederlandse Scandinavistiek, die onder meer actief was als literair vertaler en veel heeft betekend voor de huidige generatie vertalers uit de Scandinavische talen.

De jury bestond uit drs. Erica Weeda, vertaalster Deens, Noors en Zweeds (voorzitter), drs. Hester Eymers, filosofe, recensente, vertaalster Engels, en dr. Anders Bay, docent Deens, vertaler en letterkundige.

Clementine Luijten

Clementine Luijten werkt sinds 2000 als vertaler uit het Zweeds. Ze vertaalt zowel kinderboeken als detectives, non-fictie en literaire romans; waaronder werk van Henning Mankell, Jens Lapidus en Lars Kepler. Van Kjell Westö vertaalde ze eerder De woensdagclub , dat werd genomineerd voor de longlist van de Europese Literatuurprijs 2016. Geschiedenis van een gevallen engel van Henning Mankell (De Geus) haalde die longlist in 2012. Vorig jaar vertaalde ze voor De Bezige Bij Ons huis staat in brand. Een gezin en de toekomst van onze planeet van Malena Ernman, de moeder van Greta Thunberg.

Meer informatie