nieuws

Bronzen Uil naar Machteld Siegmann

12 oktober 2020

Met haar debuutroman De kaalvreter heeft Machteld Siegmann zowel de vakjury als de publieksprijs van de Bronzen Uil 2020 gewonnen. Met de juryprijs kreeg ze een beeldje van een uil en 10.000 euro overhandigd. Aan de publieksprijs is een tournee langs boekhandels in Vlaanderen en Nederland verbonden. De kaalvreter werd eerder dit jaar ook genomineerd voor de Boekhandelsprijs. Ook ontving Siegmann op basis van haar debuut een startersbeurs van het Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede roman, die eveneens bij uitgeverij Ambo Anthos zal verschijnen.

“De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen”, aldus juryvoorzitter Jos Geysels. “Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor de onmiddellijke omgeving. […] Strak gecomponeerd en toch lenig in het lezen. Een boek dat ontroert en tot de in de kern raakt en knaagt”, besluit Geysels.

De Bronzen Uil wordt sinds 2011 jaarlijks door het Willemsfonds uitgereikt voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar. De prijsuitreiking vond plaats op zaterdag 10 oktober op de 10de editie van literair festival Het Betere Boek in Gent.

Links

Prijsuitreiking