nieuws

Suzanne Rethans wint Louis Hartlooper Prijs

28 september 2020

Suzanne Rethans heeft de Louis Hartlooper Prijs 2020 gekregen voor haar biografie Begeerd en verguisd, het leven van Sylvia Kristel (Atlas Contact). De prijs, bestaande uit 1.000 euro, een penning met oorkonde en een Zwarte Spiegel, bekroont de beste filmpublicatie van het afgelopen jaar.

Rethans schreef de biografie mede met een beurs van het Letterenfonds. De jury prees het werk als “een rijk geschreven portret van een actrice die miljoenen binnensleepte en het geld ook net zo makkelijk weer uitgaf. […]. In deze heftige ode aan de levenslust, vol met hoogte- en dieptepunten, zullen veel lezers zichzelf regelmatig kunnen herkennen.”

Over de prijs

De Louis Hartlooper Prijs is dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur.

Naast Suzanne Rethans waren genomineerd: Gerrit van Dijk, hommage aan een inspirerende dwarsligger van Jacques Overtoom en Gonda Koster (eigen beheer), Louis van Gasteren, seismograaf van onze tijd van Jan Willem Regenhardt (Uitgeverij Boom), Onmogelijke films – 40 jaar Studio Nieuwe Gronden van Hugo Naber & Digna Sinke (eigen beheer) en Tussen de filmrollen van Henk van der Linden (Uitgeverij IJzer).

Meer informatie