nieuws

Manon Uphoff wint Tzumprijs 2020

15 september 2020

Vallen is als vliegen van Manon Uphoff is bekroond met de Tzumprijs 2020. Het is, naast vele nominaties, de derde prijs voor die Uphoff met deze roman wint. Het werk kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand. De Tzumprijs bekroont de mooiste zin uit een boek dat in het voorgaande jaar is verschenen, het prijzengeld bestaat uit exact evenveel euro’s als de zin woorden telt; dit jaar 48 euro:

En hier ben ik, kruipend naar die plek die tot vandaag zijn angstparfum van gele orchidee, passiebloem en mest uitwasemt, in een poging te aanschouwen wat ik daar geweest ben: het laatste poppetje in de matroesjka, met de scheef geschilderde kommaoogjes, het poppetje dat je niet kan openen.

De jury van de Tzumprijs 2020, bestaande uit Roos Custers, Rieuwert Krol, Coen Peppelenbos en Bart Temme, prijst ‘het brede palet aan stilistische mogelijkheden’ dat Manon Uphoff ‘op meesterlijke wijze [inzet]’. De zin is dan ook onderdeel van een ‘geheel van prachtige zinnen’, zo stelt de jury. ‘Zinnen die je soms naar adem doen snakken, zinnen met humor, zinnen die een boodschap in je brein hameren, zinnen die wonden uit het verleden in woorden moeten vatten en daarmee de eigen jeugd heroveren. Alleen al op de pagina van de winnende zin staan ook de zinnen: “Wij zijn zeer bedreven in het muisstil, zonder een piepje of kreetje binnengedrongen worden” en “Terreur is een geruisloos ding dat op schuifelvoeten komt”.’

foto Manon Uphoff: Céline Simons.

Onlangs won Manon Uphoff de Charlotte Köhler Prijs 2020 voor haar gehele oeuvre en in het bijzonder voor Vallen is als vliegen. De roman werd eerder genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, de Bookspot Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs, en bekroond met de Bookspot Scholierenprijs. Een Engelse en Spaanse vertaling worden volgend jaar verwacht.

Meer informatie