nieuws

Martine Letterie wint Thea Beckmanprijs

21 september 2020

Martine Letterie heeft de Archeon Thea Beckmanprijs voor historische kinderboeken ontvangen voor Verboden te vliegen (Leopold). De prijs - € 1.000 groot - is uitgereikt tijdens het jaarlijkse schrijversweekend in geschiedenismuseum Archeon. Verboden te vliegen kwam mede tot stand met een werkbeurs van het Letterenfonds.

De jury prees de wijze waarop Letterie in Verboden te vliegen de oorlog invoelbaar heeft weten te maken:

Martine Letterie voegt een prachtige vertelling toe aan haar inmiddels indrukwekkende oeuvre over de Tweede Wereldoorlog. De jury is vol lof over de manier waarop ze jonge kinderen door een goed gevonden afwisseling van perspectieven terloops meeneemt in haar oorlogsverhaal. De gesprekken met de duiven blazen lucht in een in wezen loodzware geschiedenis.

De Thea Beckmanprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. Met de prijs wordt beoogd bij kinderen historisch besef én leesplezier te bevorderen; ook worden zo historische jeugdboeken onder de aandacht gebracht.

De andere genomineerden waren Linda Dielemans (Schaduw van de leeuw), Inez van Loon (Mathilde, ik kom je halen), Kathleen Vereecken (Alles komt goed, altijd) en Dolf Verroen (Niemand ziet het).

Martine Letterie

Martine Letterie studeerde Nederlandse taal en Letterkunde in Utrecht. Haar eerste jeugdboek, Het schorriemorrie van De Pruk, verscheen in 1996 bij Ploegsma. Ze schrijft vaak over de Tweede Wereldoorlog of andere historische gebeurtenissen. Haar jeugdroman Kinderen met een ster werd in 2017 bekroond met een Zilveren Griffel . In De genen van mijn vader (Prometheus), een boek voor volwassenen, onderzoekt ze haar eigen (familie)geschiedenis. Meerdere jeugdboeken van Martine Letterie zijn vertaald in het Duits en het Litouws.

Meer informatie