nieuws

Nijhoffprijs naar Reina Dokter

16 december 2012

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2013 toe aan Reina Dokter. Zij ontvangt deze prijs van 35.000 euro voor haar vertalingen van Servo-Kroatische literatuur naar het Nederlands.

Dokter vertaalde onder meer romans en verhalen van Danilo Kiš, Aleksandar Tišma en Borislav Čičovački. De jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs, onder voorzitterschap van Cees Koster, waardeert met de toekenning haar ‘uitmuntende vertaalvaardigheid’ en ‘haar grote verdiensten voor de verbreiding van de Servo-Kroatische literatuur in Nederland.’ In minder dan 25 jaar bouwde ze ‘een substantieel en buitengewoon interessant vertaaloeuvre op van werken uit de Servo-Kroatische literatuur – werken uit een relatief ontoegankelijk en zowel etnisch als linguïstisch gecompliceerd cultuurgebied, met een rijke literatuur die sterk verweven is met de moderne Europese geschiedenis en cultuur.’

Reina Dokter ontving van 1989 tot het einde van de regeling regelmatig aanvullende honoraria van het Letterenfonds; ook werd een werkbeurs toegekend voor de totstandkoming van haar poëzievertaling Deze deur is geen uitgang van Semezdin Mehmedinović (Atlas, 2005).

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de landelijke vertaalmanifestatie Nederland Vertaalt op 24 maart 2013 in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.