nieuws

Charlotte Köhler Prijs voor Manon Uphoff

31 augustus 2020

Manon Uphoff ontvangt de Charlotte Köhler Prijs 2020 voor haar gehele oeuvre en “in het bijzonder voor de in de werkelijkheid gewortelde roman Vallen is als vliegen” (Querido), die ze schreef met ondersteuning van het Letterenfonds. Het boek werd eerder genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, de Bookspot Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs, en bekroond met de Bookspot Scholierenprijs. Een Engelse en Spaanse vertaling worden volgend jaar verwacht.

De Charlotte Köhler Prijs wordt sinds 1988 eens in de drie jaar uitgereikt, afwisselend in de genres proza, poëzie en toneel. Aan de bekroning is een bedrag van € 15.000 verbonden. De jury van de Charlotte Köhler Prijs 2020 bestond uit literair recensent Thomas de Veen, literatuurwetenschapper Sander Bax en schrijver Mensje van Keulen, winnaar van de Charlotte Köhler Prijs (voor proza) in 2011.

Jurylid Thomas de Veen:

“Uphoff is de auteur van een rijk en eigenzinnig literair oeuvre, culminerend in haar meest recente roman, waarin ze haar volle literaire vermogens benut om op ongeëvenaarde wijze terrein te veroveren binnen de literatuur voor een verhaal van een diepe, duistere en vormende ervaring met misbruik. Vallen is als vliegen is niet alleen een buitengewone roman, maar maakt ook de samenhang duidelijk van Uphoffs gehele oeuvre, van romans waarin autobiografisch familiezeer en het verlangen naar ontsnapping altijd al grote thema’s waren, van novellen die ongehoorde stemmen deed klinken, van korte verhalen die een verontrustende agressie en absurdisme ademden: telkens cirkelde de auteur om een zwart gat, waar ze uiteindelijk in gedoken is – en glorieus uit is opgestegen.”

Enkele covers van werken van Manon Uphoff.

Manon Uphoff

Manon Uphoff (1962) wordt alom geprezen om haar originele, compacte stijl. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, dat werd genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Ook haar volgende werk, de roman Gemis (1997) werd goed ontvangen en genomineerd voor Libris Literatuurprijs. De roman De vanger (2002) werd verfilmd onder regie van Johan Timmers. Haar meest recente roman Vallen is als vliegen werd lovend ontvangen en genomineerd voor de shortlists van de grote prijzen en door scholieren geselecteerd als winnaar van de Bookspot Scholierenprijs 2020. In 2021 volgt een Engelse vertaling (door Sam Garrett) bij Pushkin Press, en een Spaanse vertaling (door Catalina Ginard Féron) bij Gatopardo ediciones. Beide vertalingen zijn ondersteund door het Letterenfonds.

Meer informatie