nieuws

Iduna Paalman wint Poëziedebuutprijs

31 augustus 2020

Iduna Paalman heeft de Poëziedebuutprijs gekregen voor De grom uit de hond halen (Querido), zo is op 29 augustus bekendgemaakt in de Standaard; tegelijkertijd werd een interview met een videoportret van de dichter gepubliceerd. Haar debuutbundel werd eerder genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, ze werd door de Volkskrant uitgeroepen tot ‘literatuurtalent van het jaar’ en ontving op basis van haar debuut een startersbeurs van het Letterenfonds.

Videoportret Iduna Paalman

De jury, bestaande uit voorzitter van Sarah Vankersschaever (De Standaard), dichter Maud Vanhauwaert, schrijver Tineke De Meyer, Matine Vandermaes (bibliotheek van Oostende) en Hans Vandevoorde (Nederlandse Letterkunde, VUB), zag in dit debuut een dichter met ‘de blik van een bezorgd flaneur’ aan het werk.

Er is nog niets aan de hand’ luidt de eerste zin op de achterflap van De grom uit de hond halen. Het is de aftrap van een onheilspellende, poëticale zindering, een debuut lang. […] Paalman dicht met een cool die het niet moet hebben van grote, vormelijke experimenten, wel van grote beheersing. Het contrast tussen de beklemming, de nieuwsgierige observaties en talige precisie houdt de lezer alert.

Naast Paalmans debuut waren drie andere bundels genomineerd voor de prijs, waaronder twee van dichters uit Vlaanderen: persoonlijk geraakt van Sis Matthé (het balanseer), Xenomorf van Jens Meijen (De Bezige Bij) en contouren voor verderop van Peter Prins (Uitgeverij crU). Mahlu Mertens kreeg een eervolle vermelding voor Ik tape je een bed (De Zeef).

Met de Poëziedebuutprijs Aan Zee bekronen het Poëziecentrum en deAuteurs jaarlijks een Nederlandstalig poëziedebuut uit Vlaanderen of Nederland. De prijs, die sinds 2017 jaarlijks wordt uitgereikt, ging eerder naar Idwer de la Parra voor Grond, Simone Atangana Bekono voor Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, en Radna Fabias voor Habitus. Aan de bekroning is een bedrag van € 1.500 verbonden.

Iduna Paalman

Iduna Paalman schrijft proza, theaterteksten en columns voor De Groene Amsterdammer, VPRO Mondo en Hard//Hoofd. Daarnaast is ze lerares Duits op een middelbare school. De grom uit de hond halen werd in 2019 uitgegeven bij Querido.

In het interview met de Standaard vertelt Paalman:

Ik wou schrijver worden en dat deed je met een roman. Maar het voelde alsof je daar al een flinke stem voor nodig hebt, alsof het in een roman allemaal moet stáán. Ik moet dat nog zoeken. In poëzie heb ik ruimte om dat onderzoek vorm te geven, om te twijfelen, om die veelkantigheid, nuance en onzekerheid uit te spelen.

foto: © Irwan Droog.

Meer informatie

Voordracht door Iduna Paalman in Letteren Live #2, start op 34’38”