agenda

Iedere vrijdag in september, van 18.00 tot 19.00

Europese Literatuurprijs VertaalZoom

4-25 september 2020

In het kader van de Europese Literatuurprijs 2020 organiseren het Nederlands Letterenfonds en de Vertalersvakschool Amsterdam/Antwerpen in september een serie interviews met genomineerde vertalers. Vier vertalers gaan met studenten en alumni van verschillende vertaalopleidingen in gesprek over het bijzondere van de genomineerde roman, over de vragen die zij zichzelf tijdens het vertalen van dit boek hebben gesteld. Voor de deelnemende (aspirant) vertalers is er volop ruimte om met de genomineerden in gesprek te gaan. Kennis van de brontaal is niet noodzakelijk, zin om samen over vertaaldilemma’s na te denken staat centraal.

In september zijn er interviews met Liesbeth van Nes over Het veld van Robert Seethaler, met Karina van Santen en Martine Vosmaer over Lente van Ali Smith, met Mari Alföldy over Baron Wenckheim keert terug van Lászlo Krasznahorkai, en met Martine Woudt over Meer dan een broer van David Diop. Steeds op vrijdag, van 18.00 tot 19.00 uur.

De vertaler en moderator zitten live bij elkaar. De deelnemers gaan via Zoom met hen in gesprek. Elke sessie biedt een gezellige en nuttige ontmoeting, waarin samen hardop nadenken en brainstormen centraal staan. Na een inleiding van de vertaler volgt een interview aan de hand van verschillende voorbeelden uit de genomineerde roman. Tijdens het gesprek kunnen de deelnemers ook vragen stellen.

Meld je nu aan voor een van deze sessies – of beter nog: schrijf je meteen in voor alle vier de sessies. We gaan uit van maximaal 20 deelnemers per vrijdagse vertaalzoomsessie. Mail hiervoor naar [email protected] en vermeld daarbij welke vertaalopleiding je volgt of volgde. Na aanmelding ontvang je op de vrijdagochtend voor het interview de Zoomlink.

Na afloop zullen de gesprekken deels als video worden gedeeld.

Het schema is:
4 september
Liesbeth van Nes over Het veld van Robert Seethaler. Andrea Kluitmann interviewt en modereert.
Het maximum aantal deelnemers voor deze avond is reeds bereikt.
Ter voorbereiding hier een leesfragment uit deze roman en een essay van Liesbeth van Nes.

11 september
Karina van Santen en Martine Vosmaer over Lente van Ali Smith. Jasper Henderson interviewt en modereert.
Het maximum aantal deelnemers voor deze avond is in principe bereikt, maar meld je vooral aan voor de wachtlijst als je belangstelling hebt!
Hier een leesfragment uit Lente en elders op deze website een essay over het vertalen van de eerder voor de Europese Literatuurprijs genomineerde roman Winter.

18 september
Mari Alföldy over Baron Wenckheim keert terug van Lászlo Krasznahorkai
Miriam Piters interviewt en modereert.
Hier een leesfragment uit Baron Wenckheim keert terug en een essay over het vertalen van deze roman.

25 september
Martine Woudt geïnterviewd over Meer dan een broer van David Diop Zowel op deze website als elders schreef Martine Woudt over het vertalen van deze roman.