agenda

Schwob leesclub: Radetzkymars

14 september 2020

Op 14 september organiseert boekhandel ‘t Pakhuys (Edam) in samenwerking met Schwob een leesclub over Radetzkymars van Joseph Roth. De leesclub vindt plaats onder leiding van Alexander Reeuwijk.

In Radetzkymars (1932) vertelt Roth de laatste jaren van de Habsburgse monarchie aan de hand van het verhaal van de familie Trotta. Het hoofdpersonage is Carl Joseph Trotta, de kleinzoon van een luitenant die tijdens de slag bij Solferino het leven van de keizer heeft gered en daar met geld en een adellijke titel voor is beloond. Het beeld van de dode grootvader, de held van Solferino, hangt als een schaduw over zijn bestaan als officier in de Donaumonarchie. Met een subliem gevoel voor ironie ontmaskert Roth de schijnwereld van het garnizoensleven en legt hij de barsten en scheuren van de veelvolkerenstaat van Keizer Franz Joseph bloot.

Het boek werd vertaald door Els Snick, die in 2013 promoveerde op het werk van Roth. Ze is de oprichter en voorzitter van het Joseph Roth Genootschap en vertaalde van hem verschillende bundels journalistiek werk en zijn briefwisseling met Stefan Zweig.

In verband met de corona-voorschriften is er slechts plek voor een klein aantal deelnemers. Opgeven kan via [email protected].

Meer informatie