nieuws

Constantijn Huygens-prijs 2020 voor Guus Kuijer

26 juni 2020

De Constantijn Huygens-prijs 2020 is toegekend aan Guus Kuijer voor zijn hele oeuvre. Dat is bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof (NPO 1). Aan deze prijs is een bedrag van €12.000 verbonden.

De jury prijst het oeuvre van Kuijer, waarin steeds het individu en de vrije geest centraal staan:

Niet iedereen is hetzelfde. Die eenvoudige gedachte ligt ten grondslag aan het monumentale oeuvre van Guus Kuijer, de schrijver met een groot oog voor de kracht van het buitenbeentje. Van zijn Madelief-boeken tot aan zijn hervertellingen van Bijbelverhalen ‘voor ongelovigen’, overal staat zijn geloof in het individu centraal. Hij is een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur.

Guus Kuijer is één van de meest gevierde Nederlandse schrijvers. Talloze kinderen zijn opgegroeid met zijn Madelief- en Polleke-boeken. Hij ontving vele prijzen voor zijn werk, waaronder de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur in 1979 en de Woutertje Pieterse Prijs voor Ik ben Polleke hoor! in 2003. Hij is de enige auteur die de Gouden Griffel vier keer in ontvangst heeft mogen nemen. In 2012 kreeg Guus Kuijer de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award toegekend. Ter ere van deze ‘Nobelprijs voor jeugdliteratuur’ publiceerde het Letterenfonds de brochure Kuijer & Co, een selectie van het werk van schrijvers die schatplichtig zijn aan Guus Kuijer.

Naast jeugdliteratuur schrijft Guus Kuijer ook boeken voor volwassenen, waaronder het zesdelige De bijbel voor ongelovigen. Het tweede deel van deze reeks stond in 2014 op de shortlist van de AKO Literatuurprijs.

Het werk van Guus Kuijer is vertaald in meer dan 20 talen. Verschillende werken van zijn hand zijn succesvol bewerkt voor film en toneel.

foto: Stefan Tell

De jury van de Constantijn Huygens-prijs 2020 bestaat uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit, Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. De uitreiking van de prijs vindt plaats in januari 2021.

Recente laureaten van de Constantijn Huygens-prijs zijn: Stefan Hertmans (2019), Nelleke Noordervliet (2018), Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015) en Mensje van Keulen (2014).

Meer informatie