nieuws

Sander Kollaard wint Libris Literatuur Prijs

23 juni 2020

Sander Kollaard is de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020 voor zijn roman Uit het leven van een hond (Van Oorschot). Dat maakte jurylid Bo van Houwelingen maandagavond live bekend in de studio van Nieuwsuur. Vanwege de coronacrisis kon de traditionele uitreiking in het Amstelhotel niet doorgaan. Kollaard, die in Zweden woont, vernam het nieuws via een rechtstreekse telecommunicatieverbinding. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom. Voor het schrijven van Uit het leven van een hond ontving Kollaard een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Uit het juryrapport: ‘Hoewel de jury de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020 koos ruim vóór we getroffen werden door een pandemie, blijkt de roman van onze keuze goed te passen bij de huidige periode, die wordt gedomineerd door een ingrijpende gebeurtenis waarvan we de dramatische gevolgen nauwelijks kunnen overzien. Hoe prettig om daar een bescheiden pendant tegenover te zetten: een boek dat draait om het kleine en dagelijkse, over een heel gewoon leven waarin niets bijzonders aan de hand is en dat juist dáárom soelaas biedt.’

In Nieuwsuur lichtte Bo van Houwelingen verder toe:

“Het boek is groots in zijn eenvoud. Wij hebben gekozen voor een roman, die de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”

De andere genomineerden waren Saskia de Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Marijke Schermer en Manon Uphoff. Ook de romans van Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Marijke Schermer en Manon Uphoff kwamen tot stand met ondersteuning van een beurs van het Letterenfonds.

De jury die als taak had de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar te kiezen, bestond uit voorzitter Ionica Smeets (hoogleraar Communicatiewetenschap Universiteit Leiden) en Bo van Houwelingen (literair criticus van de Volkskrant) uit Dirk-Jan Arensman (literair recensent van Het Parool en de VPRO Gids), Christine Otten (schrijver en theatermaker) en Ronald Soetaert (emeritus hoogleraar Cultuur & Educatie, Universiteit Gent).

Vorig jaar won Rob van Essen de prijs met zijn roman De goede zoon. Schrijvers die de prijs eerder wonnen, zijn onder anderen Murat Isik, Alfred Birney, Connie Palmen, Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, A.F.Th. van der Heijden, Dimitri Verhulst en Arthur Japin.

Meer informatie